El Comapedrosa, protagonista de l’oferta turística de la Massana

Les visites guiades gratuïtes al Circuit Interpretatiu del Comapedrosa és una de les novetats de l’oferta turística d’aquest estiu. El punt de trobada és al Centre d’Interpretació del Comapedrosa (CIC), a Arinsal, on es fa una primera aproximació al parc natural a través d’un vídeo i d’una visita a les instal·lacions del centre. Tot seguit, comença l’excursió al circuit interpretatiu, d’un quilòmetre, dissenyat per poder conèixer d’una forma fàcil les peculiaritats del parc, com la flora, la fauna i la geomorfologia. Aquest sender circular, accessible per a tothom, recorre la perifèria del parc. Disposa de deu panells informatius que expliquen de forma entenedora les diferents espècies vegetals i faunístiques que es poden observar, els seus hàbitats i les activitats tradicionals. A més, el circuit compta amb dues zones de descans, una a l’inici del recorregut, amb taules i una font, i l’altra a mig camí. Aquestes excursions es poden fer cada dia, de dimarts a dissabte, a partir de les 10 h, al CIC.

Una altra de les novetats és la combinació de natura i cultura en les excursions guiades a peu, una acció que es tira endavant amb els hotelers de la parròquia. La primera sortida serà aquest divendres, amb una excursió fins als Cortals de Sispony i les bordes de Fenerols, que es tancarà amb una visita a casa Rull. Aquesta combinació d’excursió amb visita per descobrir el patrimoni cultural també es farà a Pal, per descobrir l’església de Sant Climent i el Centre d’Interpretació del Romànic, i a Anyós, amb una visita a l’església de Sant Cristòfol. A més hi ha dues rutes que entren dins el Parc Natural del Comapedrosa: la del Pla de l’Estany i la del riu Pollós. Totes dues són una bona opció per fer una excursió en família i aprendre nocions de biologia, gràcies a les explicacions del guia titulat. L’oferta es completa amb la sortida al pic dels Llacs i el Tomb de les Neres.

Una de les activitats estrella de la Massana són les rutes a cavall fins al Pla de l’Estany, que continuen en marxa, amb la col·laboració de l’Hípica de l’Aldosa.L’excursió a cavall arriba fins al pla de l’Estany i la tornada es fa a peu, ja que hi ha massa pendent per baixar a cavall. Així doncs, dues maneres diferents de veure un mateix espai, recorrent zones rocoses, boscos de pins i avets i rierols d’aigües cristal·lines.

D’altra banda, enguany el Bus turístic ofereix dues rutes que tenen com a escenari la Massana. Els dimecres hi ha una sortida que inclou la Farga Rossell, el poble de Pal, el Coll de la Botella, l’estació de Pal i retorn amb el telecabina fins a la Massana. La segona ruta és els diumenges i els turistes podran conèixer el CIC, la part baixa del Parc Natural del Comapedrosa, el poble de Pal, el Coll de la Botella, estació de Pal i, de nou, es farà el retorn amb el telecabina.

Una altra novetat és l’ampliació de dates del refugi del Comapedrosa que va obrir portes al maig i tancarà a l’octubre. D’aquesta manera s’adapta a la demanda dels muntanyencs. Cal tenir en compte la gran quantitat de curses de muntanya i la creixent afició pel senderisme.

El conseller de Turisme, Sergi Balielles, ha destacat la gran quantitat d’esdeveniments esportius d’enguany, com la marxa cicloturista de la Volta als Ports, amb 1.300 inscrits. Una altra competició d’alt nivell serà la cursa de muntanya Skyrace, que tindrà lloc el 31 de juliol i a la qual ja s’hi ha inscrit uns 350 corredors. També cal remarcat el XV Trial 2 dies d’Arinsal (6 i 7 d’agost), que tornarà a aplegar els millors competidors del moment. El punt culminant del calendari de competicions serà la Copa del Món de btt, de l’1 al 4 de setembre, que portarà milers d’espectadors.