El Col·legi d’Advocats i l’UdA aposten per la mediació

El Col·legi d’Advocats d’Andorra i la Universitat d’Andorra han posat aquest divendres la primera pedra per desenvolupar i regular la figura del mediador i de la mediació, un complement al sistema judicial per resoldre conflictes (normalment d’àmbit civil privat) entre particulars. Ho han fet a través de la signatura d’un conveni a tres bandes, al qual se suma el Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya (CICAC), per posar en marxa un programa de postgrau de formació de mediadors a l’UdA, a partir del setembre.

El programa, d’un curs acadèmic de durada i amb una càrrega lectiva de 24 crèdits europeus, permetrà a professionals de l’àmbit del dret, la justícia, la psicologia, els recursos humans i altres, desenvolupar la feina com a mediadors quan la professió es reguli amb una llei i es creï el centre de mediadors que el Col·legi d’Advocats projecta.

A més, la titulació els permetrà exercir i formar part del registre de mediadors del Centre de Mediació en Dret Privat de Catalunya (CMDPC) gràcies a l’acord amb el CICAC. Segons ha explicat el degà del Col·legi d’Advocats d’Andorra, Francesc Badia, ‘els conflictes resolts per la mediació tenen l’avantatge de ser resolts pels mateixos que tenen el litigi, cosa que fa més durable la solució’, per això el col·legi aposta per ella i voldria que fos una feina que ‘s’utilitzés molt a Andorra’.

Badia ha explicat que el postgrau de mediació s’ha impulsat gràcies a Ramon Tena, un dels primers professionals formats en aquesta activitat que exerceixen al país, i s’ha homologat gràcies a la participació del consell de l’advocacia catalana, el qual celebra aquest divendres a la tarda el seu ple a l’hotel Carlton Plaza, amb la participació dels degans dels col·legis d’advocats de Catalunya, Illes Balears i Pirineus Orientals. Precisament, el seu vicepresident, Juan Antonio García, ha explicat que a Catalunya ‘sempre s’ha fet una aposta especial per la mediació i la cultura de la pau’ i per això la seva experiència serà clau per desenvolupar la formació de mediadors a Andorra. García també ha insistit que la mediació no treu feina als advocats perquè ‘no exclou la intervenció d’aquests en l’assessorament al client, que de fet, és recomanable’ i perquè ‘qui redacti l’acord serà un advocat amb els seus coneixements legals’, sinó que, a més, ‘ajudarà a desencallar casos que tenen els advocats als despatxos des de fa temps’.

El degà del col·legi andorrà, Francesc Badia, ha avançat que la idea del col·legi és crear un centre de mediació, però que abans es necessita formar a mediadors i ha lloat els beneficis de la mediació: ‘tenen l’avantatge que són litigis resolts pels mateixos que els tenen, cosa que fa més durable la solució, nosaltres hi apostem i ens agradaria que fos una feina que s’utilitzés a Andorra’. Per això, segons el col·legi, faria falta una llei de la mediació, que impulsarien i per la qual estan disposats a treballar en un esborrany tal com ja van fer amb la de l’arbitratge, que tampoc no està regulat encara i que és un pas intermedi entre la mediació i el sistema judicial.

El degà del col·legi ha insistit que la relació amb el ministeri de Justícia és ‘molt fluïda’ i que per tant la proposta estarà ‘ben rebuda’ pels polítics. Això sí, segons Badia, a diferència de Catalunya, on la mediació només s’aplica pel dret civil privat (àmbit familiar, veïnatge, arrendaments, herències…), a Andorra es podria anar més enllà: ‘ens agradaria començar per l’àmbit civil i posteriorment ampliant’, ‘per exemple entre administració i administrats, conflictes com el de l’avinguda Carlemany podrien ser objecte de la mediació’, ha proposat.

Badia ha reconegut que fins ara és possible que s’hagin produït casos de mediació de ‘bona fe’ sense transcendència pública, però que ‘la mediació requereix formació i tècniques que no tenim’. El que no s’ha de confondre mai’, ha afegit, és la mediació amb l’administració de justícia, perquè els acords als quals arriben les parts en el primer cas són les habituals de la societat privada, com els contractes.

Nova titulació

El col·legi proposarà una llei amb la qual per fer de mediador es requereixi una formació concreta i s’exerceixi normalment a través de centres de mediació. El postgrau ofert per l’UdA començarà al setembre, amb professors andorrans i catalans assessorats per l’experiència del CICAC. Durarà un curs acadèmic i bona part dels 24 crèdits europeus seran de contingut pràctic. En acabar s’obtindrà una doble titulació: un diploma oficial de l’UdA i un del CICAC que permetrà la inscripció al registre de mediadors de la Generalitat de Catalunya. El preu serà de 1650 euros, tot i que el Col·legi d’Advocats i l’UdA s’han ofert a parlar amb institucions per trobar ajuts, i la preinscripció començarà al setembre.

TOTES LES NOTÍCIES