El Col·legi d’Advocats i l’UdA impulsen un postgrau com a primer pas per al futur centre de mediació

La Universitat d’Andorra i el Col·legi d’Advocats treballen conjuntament per poder oferir aviat un postgrau en mediació per a llicenciats en dret, en psicologia o en altres matèries relacionades. Segons ha informat el degà del Col·legi d’Advocats, Francesc Badia, aquest és un primer pas que podria derivar, més endavant, en la creació d’un centre de mediació dins el mateix col·legi. Tot i que encara no hi ha cap legislació sobre aquesta pràctica, Badia considera que el centre es podria crear amb una regulació pròpia abans de tenir la llei.

El mecanisme de la mediació permet resoldre conflictes entre dues parts de manera voluntària, gràcies a l’ajuda d’un expert que ajuda a trobar una solució que els agradi a les dues. Actualment, l’empresa FEM! Consultors ofereix aquesta possibilitat, encara poc arrelada al Principat. Des del Col·legi d’Advocats, però, es considera que ha de ser un mètode a oferir als clients, i per això s’estudia la possibilitat de crear un centre de mediació dins el mateix col·legi.

 

El primer pas, segons el degà del col·legi, Francesc Badia, és el postgrau que s’està preparant per oferir des de la Universitat d’Andorra. El projecte està ‘bastant avançat’, i comptarà amb la col·laboració del Consell d’Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya (Cicac) i del Centre de Mediació de Catalunya.

La formació que ofereix el Cicac s’adaptarà per al Principat, amb la voluntat que el títol que s’obtingui sigui vàlid tant per a Catalunya com per a Andorra, i es comptarà amb professors de Catalunya i també del Principat. El que ha subratllat Badia és que tot i que es tractarà d’un postgrau principalment per a llicenciats en dret, està obert a tot tipus de llicenciats, i concretament pot ser interessant, per exemple, per a psicòlegs, que també poden exercir com a mediadors amb aquesta formació.

El degà del Col·legi ha indicat que tot i que encara no està acabat de definir, no serà una formació breu d’unes setmanes, sinó que segurament serà d’un semestre o un curs sencer, ja que es volen oferir coneixements aprofundits de la matèria perquè els professionals puguin exercir bé i perquè ‘la mediació comenci amb bon peu’. En aquest sentit, apunta que no s’ha de pensar que qualsevol pot fer-ho, sinó que cal molta professionalitat.

La intenció és que aquest postgrau es pugui oferir quan abans millor, si no a l’octubre, al gener del 2014.

Un cop hi hagi més professionals formats al país en mediació, el Col·legi té la intenció de crear un centre de mediació. Només caldria que hi hagués dos o tres professionals formats en aquesta matèria per poder començar, però Badia apunta que ‘quants més n’hi hagi més es podrà triar el professional més adequat per a cada cas’.

Des del centre de mediació es podria oferir a les parts implicades en un conflicte que intentessin resoldre’l abans d’anar a judici amb l’ajuda del mediador, sempre de manera voluntària. Badia indica que això serviria per a conflictes molt diversos, no només entre dos particulars, sinó també entre administracions, o entitats. Fins i tot apunta que, per exemple, qüestions com el conflicte entre alguns veïns i el Comú d’Escaldes-Engordany pel tancament de l’avinguda Carlemany, es podrien negociar amb mediació ‘sempre que ho vulguin les dues parts’.

Pel que fa a la possibilitat que es creï el centre de mediació abans que hi hagi una llei que ho reguli, Badia considera que no seria un problema. Explica que sí que s’està treballant per proposar un text, però que en tot cas el centre podria tenir una regulació privada que determini els requisits per exercir com a professional. En canvi, la llei no es considera imprescindible per començar ja que els acords a què arriben els implicats són voluntaris i per tant no cal que la llei en garanteixi el compliment.

TOTES LES NOTÍCIES