El Col·legi d’Arquitectes d’Andorra (COAA) ha acordat presentar un recurs d’alçada contra el plec de bases del projecte de remodelació dels eixos comercials d’Andorra la Vella. Tal com han informat des de la junta del COAA, la reclamació és que es faci un concurs d’idees, que els projectes siguin anònims i així es garanteixi que es tria la millor idea i no ‘la més barata’. A més, sospiten que aquest projecte ‘pot ser que ja estigui donat’, i que per això no es vulgui fer un concurs d’idees.

El Butlletí Oficial el Principat d’Andorra va publicar, el passat 24 de gener, l’edicte de convocatòria del concurs públic nacional per al projecte de remodelació dels eixos comercials d’Andorra la Vella. El concurs, però, no ha agradat al Col·legi d’Arquitectes d’Andorra, que tal com ja van reproduir alguns mitjans de comunicació, va demanar als seus col·legiats que no participin en el concurs i als veïns que exigeixin un ‘projecte de qualitat i coherència’.

Segons han informat des de la junta del COAA, el plec de bases ‘no compleix amb el més mínim requisit i no s’ajusta en res a les nostres observacions’. Consideren que hauria de ser un concurs d’idees i per tant que els projectes fossin anònims, ja que ‘no pot ser que s’hagi de posar el nom perquè per exemple es podrien descartar projectes d’arquitectes joves amb bones idees’. Des de la junta han apuntat que el plec de bases presentat té com a objectiu ‘triar l’opció més barata, i no la millor’, i fins i tot sospiten que ‘potser ja està donat’ i que per això el Comú vol tenir els projectes amb noms. A més, lamenten que el Comú no els hagi tingut en compte i que ‘no ens escolten’, ja que asseguren que els han manifestat el seu posicionament diverses vegades i no l’han valorat.

En un primer moment el COAA va decidir demanar als arquitectes que no participin en el concurs, i segons els membres de la junta ‘hem rebut molt suport’ i ‘creiem que la majoria ho respectarà’. Tot i així, reconeixen que no és fàcil en aquests moments refusar una feina, i que ‘suposem que algú s’hi presentarà, i no hi podem fer res, però s’estarà fent mal a si mateix i a la resta d’arquitectes’.

A més, el Col·legi ha decidit també presentar un recurs d’alçada contra aquest plec de bases, i l’advocat hi està treballant. Des de la junta esperen que abans de dimecres vinent podran haver presentat aquest recurs, però lamenten que ‘per desgràcia hem d’arribar a aquests extrems d’anar a la Batllia’.

Per la seva banda, però, la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha opinat que ‘un plec de bases no és susceptible de recurs’, i ha assegurat que s’adapta completament a la legalitat.

De fet, la cònsol ha lamentat que els arquitectes no valorin la voluntat de transparència del Comú en convidar-los a formar part del jurat que triarà el projecte. El jurat estarà format per dotze persones, entre les quals s’ha convidat als diferents implicats, entre ells dos membres del Col·legi d’Arquitectes. Des del Col·legi, però, es critica que només és necessari que es constitueixi el 50% del jurat, i que per tant el seu paper no és significatiu.

Ferrer ha defensat que si se’ls ha convidat és perquè hi ha la voluntat de triar un projecte amb consens, i que el que s’ha tingut en compte en el plec de bases són les demandes dels comerciants de la zona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada