El clúster d’Educació es planteja impulsar màsters en muntanyisme i emprenedoria

El clúster d’Educació de la iniciativa Actua ha presentat, aquest dimarts, les seves conclusions. Després de diverses reunions de treball, els participants han decidit que aquest sector s’ha d’impulsar com a independent, i no com a complement o impulsor d’altres clústers, ja que consideren que per si sol ja té prou entitat i és una opció estratègica. Entre les opcions que s’han parlat de moment, s’ha presentat una proposta per oferir un màster en muntanyisme al Principat, i també, per respondre a tot l’impuls que s’intenta donar als empresaris, un màster d’emprenedoria. Entre les barreres que s’han detectat durant el treball, el cap de projectes estratègics del Govern, Josep Maria Missé, ha destacat la manca de mà d’obra qualificada, que precisament es podria solventar gràcies a aquest clúster, i també els problemes de finançament, sobre els que també es treballarà.

Els participants en el clúster d’Educació de la iniciativa Actua han decidit que aquest es desenvolupi de manera independent. Després de diverses reunions de treball s’ha estudiat que aquest fos un complement d’altres sectors o dels clústers que s’estan treballant, com les noves tecnologies o la salut, però finalment s’ha optat per aquesta via perquè s’ha considerat que l’educació per si sola ja té prou entitat.

S’han avaluat les opcions de creixement que hi ha en aquest sector, i els participants han opinat que és una via prou estratègica per desenvolupar-la independentment, tot i que això no treu que serveixi de complement per a altres clústers.

De fet, des del grup de treball s’han posat de manifest els problemes que hi ha al país per trobar mà d’obra qualificada, i en aquest sentit, s’ha decidit estudiar els sectors on cal més formació per desenvolupar els cursos que puguin contribuir-hi.

Entre els primers projectes que s’estan estudiant, hi ha un màster en muntanyisme, que s’ha presentat des de l’Institut d’Estudis Andorrans, i que aniria encaminat a oferir una formació completa que permetés als estudiants fer una gestió eficient de la muntanya. De moment és només una proposta, però sí que es vol definir tot un pla d’estudis ja que, tal com ha explicat Missé, seria una oferta única en un perímetre de 500 quilòmetres, i a més, en un país com Andorra, idoni per a aquesta matèria.

D’altra banda, seguint amb els esforços que es fan des del Govern, amb els préstecs de finançament preferent, o des de l’Andorra Desenvolupament i Inversió, amb el programa Innovadors, Missé també ha plantejat l’opció d’oferir un màster per a emprenedors. A més, considera que això lligaria bé amb el procés d’internacionalització de les empreses que també s’impulsa des d’Actua.

Per altra banda, també s’han iniciat converses amb escoles de negocis de fora per poder oferir formacions a Andorra, però de moment no hi ha res tancat, tot i que Missé apunta que s’hi està treballant.

Per liderar aquest clúster, els participants han triat per unanimitat al director d’Inlingua, Ferran Costa, i aquest ha destacat l’esforç que es farà per presentar idees i servir de catalitzadors d’aquelles que puguin tirar endavant. Costa ha assenyalat que al clúster buscaran identificar els actors que s’engresquin en el projecte per materalitzar-lo.

A més, però, Costa ha reconegut que en aquest grup de treball hauran de tenir present que els resultats no es veuran de manera tan immediata com en d’altres, ja que en el camp de l’educació els fruits triguen més a arribar.

TOTES LES NOTÍCIES