El clúster d’Actua compta amb empreses punteres del sector d’e-health

actuaEl segon clúster “’d’e-health” de la iniciativa Actua ha comptat amb una cinquantena de participants, així com la participació d’empreses internacionals pioneres en el sector del “e-health”.

El líder del clúster de Salut i Benestar, Pascual Gràcia, ha obert la sessió presentant la importància del treball que es realitza en aquest clústers. Pascual Gràcia ha remarcat que una cooperació dels diferents clústers es necessària per a la creació de noves iniciatives transversals. En efecte, la creació del clúster “d’e-health” ha esdevingut possible gràcies a la conciliació de la tecnologia amb la salut amb l’objectiu principal d’afavorir el benestar de la població.

A continuació, l’artífex del nou centre dermatològic d’alta tecnologia Dermandtek, el Dr. López Gil, ha remarcat que gràcies a les noves tecnologies es podran millorar els diagnòstics dels seus clients i prevenir futures malalties. El doctor ha citat com exemple una nova maquina, disponible a la clínica, que permet un escàner complet de totes les pigues del cos facilitant el seguiment dels pacients a llarg termini. El dermatòleg de la clínica Dermandtek, Dídac Barco, també ha presentat com exemple un nou tractament a base de fototeràpies, que encara no es troba disponible a Barcelona.

Seguint amb la temàtica relacionada amb la millora del diagnòstic i la prevenció, el director de l’empresa francesa Smart Risks, Xavier Wagner, ha presentat la plataforma autono.me. Aquesta plataforma permet a través d’un control dels comptadors d’aigua i d’energia de l’entorn, establir uns indicadors bàsics de la vida diària del pacient. Aquests indicadors seran transformats en informació mèdica afavorint la vigilància de la gent gran o discapacitada i una ràpida intervenció en cas de no seguir els indicadors establerts.

El director del departament Health solutions a Espanya del grup alemany  T-systems, Pablo Camba, ens ha presentat un nou programari de monitorització remota de dades de pacients amb diferents patologies. Aquest programari permet al metge accedir a la totalitat de la història clínica del pacient a traves d’una tablet i facilitar el tractament.

Durant la sessió s’ha constatat que el diagnòstic i el tractament no son l’única etapa a tenir en compte. La tecnologia també ha de poder facilitar la vida de persones amb certes discapacitats congènites o degudes a diversos orígens. Segons la directora general de la empresa espanyola Accitymaps, Lucia Chapa, existeixen 1700 milions de persones discapacitades al món dins de les quals un 35% son usuaris actius de les noves tecnologies.  Arrel d’aquestes dades, Chapa ha ressaltat la necessitat de millorar les condicions d’accessibilitat per afavorir la mobilitat de persones amb discapacitat. Seguint aquesta línia, Chapa ha presentat una aplicació inspirada en el reconegut “google maps” que permetrà identificar un itinerari lliure de barreres arquitectòniques entre dos punts, entre d’altres opcions.

Finalment, la sòcia fundadora de P.I Advocats, Ester Peralba ha volgut remarcar la importància de protegir els models de negoci. Peralba ha remarcat la concepció de patents per nous models de negoci, citant com exemple la protecció als Estats-Units de  la plataforma de venta online Amazon. Segons Peralba aquesta protecció integral no es possible, actualment, als països europeus per això aconsella protegir la integritat dels elements particulars que integren el model de negoci. En efecte, les noves tecnologies representen un important actiu de la societat. La seva protecció es fonamental per seguir propiciant noves iniciatives.

El líder del clúster d’innovació, Albert Moles, ha tancat la sessió remarcant com els diferents ponents han demostrat la rellevància de la utilització de noves tecnologies en l’àmbit de la salut. Moles ha presentat la privatització del clúster de innovació com ha mostra de que el treball realitzat funciona.

TOTES LES NOTÍCIES