El club de lectura de les Valls del Nord, que organitzen les biblioteques d’Ordino i la Massana, ha celebrat aquest dijous al vespre una sessió que ha estat especial pel seu emplaçament. S’ha dut a terme a la Casa d’Areny-Plandolit, per tractar la novel·la ‘Últim estiu a Ordino’ de Joan Peruga, que té precisament com a protagonista una de les filles de Guillem de Plandolit, la Sumpta. L’activitat s’ha fet coincidir amb la reedició de la novel·la, 20 anys després de la seva publicació, i la trentena de participants han pogut conèixer de primera mà com es va gestar la història, i compartir les seves impressions amb l’autor.

‘Últim estiu a Ordino’ va néixer després que que Joan Peruga, durant una recerca històrica, trobés la correspondència privada de la família, i en concret les cartes que va enviar al seu germà una de les filles de Guillem de Plandolit, i allí va trobar la protagonista. Peruga, però, deixa clar que no es tracta d’una novel·la històrica sobre la família, de la qual se n’ha parlat molt, sinó sobre la Sumpta, un personatge real però que ha creat l’autor a partir de les cartes. “La novel·la són els seus dubtes, les seves angoixes, les ànsies de llibertat, la seva llarga malaltia, els seus somnis d’amor i la relació amb la seva mare”, detalla Peruga.

De fet, explica que el que més ha enganxat de la novel·la és precisament que la protagonista “estigui tan viva, sigui tan real i propera, i crei una relació tan afectiva amb els lectors”.

Amb motiu del 20è aniversari de la publicació, a més de poder tornar a trobar al mercat la novel·la, durant l’estiu s’organitzaran lectures teatralitzades de fragments de la història. A més, el pròxim número de la revista ‘Portella’ dedicarà una quinzena de pàgines a l’obra, i en breu s’editarà la versió amb castellà i amb francès.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada