El Cineclub la Seu d’Urgell projectarà el film “En el sótano” del director austríac Ulrich Seidl

Ulrich Seidl (‘Import/Export”, “Paraiso Amor/Fe/Esperanza”) és, juntament amb Michael Haneke, una de les veus més personals de l’actual cinema europeu. El seu darrer treball és “En el sótano”, un documental tant extravagant com únic, en el que el sempre original director austríac obre una escletxa quotidiana per mostrar-nos allò que els seus compatriotes guarden zelosament als seus soterranis, els hobbies que veneren i les fílies amb què somien la resta del dia.

En cap cas es tracta d’un documental convencional: la seva particular estètica on la frontalitat absoluta de la càmera ens regala uns estudiats plans geomètrics d’una gran bellesa pictòrica. Obra singular tenyida per salvatges dolls d’humor negre, somriures perduts i secrets d’alcova. La mirada és aparentment neutra. El resultat, un admirable i pertorbador document sobre obsessions, pors i patologies.

El director

Nascut a Viena l’any 1952, és un dels grans dinamitzadors del cinema europeu contemporani. Ha provocat més d’una cremor d’estómac retratant amb un sentit de l’humor críptic les misèries dels seus compatriotes austríacs. Va iniciar la seva carrera amb els documentals Good News, Animal Love i Models, tots ells guardonats en diversos festivals. El seu primer llargmetratge de ficció, Días perros, va guanyar el Premi Especial del Jurat del Festival de Venècia l’any 2001. Import Export va ser seleccionat per competir a Cannes. La Trilogia Paraíso es va estrenar en els festivals més importants del món. Paraíso: Fe va rebre el Premi Especial del Jurat a Venècia.

Filmografia:

En el sótano (2014), Paraíso: Fe (2012), Paraíso: Esperanza (2012), Paraíso: Amor (2012), Import Export (2007), Días perros (2001), Models (1999), Good News (1990).

TOTES LES NOTÍCIES