cineclub-seuAquest any es compleix el centenari de la Gran Guerra, un dels conflictes més sagnants i irracionals de la història, que coincidí en el temps amb el desenvolupament d’un nou art, el cinema, que llavors adquiriria la maduresa suficient per reflexionar sobre els esdeveniments contemporanis i per erigir-se com a altaveu de denúncia.

En col·laboració amb la Filmoteca de les terres de Lleida, el cineclub la Seu d’Urgell obre la temporada d’hivern, demà dijous 23 de gener al Telecentre de l’Alt Urgell a les 21,30h amb la projecció de “The big parade” de King Vidor (1925) dins del minicicle de 3 films, dedicat als cent anys de la gran guerra on també es podrà veure “Wings” de William E. Wellman (1927), que va ser el primer film que va guanyar l’Òscar a la millor pel·lícula, i “All Quiet on the Western Front” de Lewis Milestone (1930). Totes les sessions dedicades a la I Guerra Mundial començaran a les 21,30h i hi haurà sessió de cinefòrum. En la primera projecció contarem amb la presència de l’historiador Carles Gascón. L’entrada d’aquesta primera sessió és gratuïta.

Les pel•lícules seleccionades per il·lustrar el cicle responen a un doble criteri: d’una banda, foren produïdes per diferents nacions implicades en la guerra i, de l’altra, s’estenen cronològicament des dels últims mesos de les operacions bèl·liques fins als llindars del Tercer Reich. Aquests criteris aporten una perspectiva de contemporaneïtat que ens aproxima a l’assimilació de la guerra per part de la societat coetània i permet participar de les diferents sensibilitats i interpretacions sorgides del conflicte.

The Big Parade i Wings il·lustren la fascinació que el cinema sentí cap a la nova arma que suposà l’aviació i implicà una revolució tècnica a causa d’unes preses aèries que encara captiven. L’any de pas entre les dècades dels vint i els trenta, als inicis del cinema sonor, es produïren pel•lícules amb un clar missatge antibel·licista. Lewis Milestone amb All Quiet on the Western Front despullà la guerra de qualsevol rastre d’heroisme i romanticisme.

El 6 de febrer es projectarà la comèdia japonesa “Afro Tanaka” de Daigo Matsu (2012) que es va emportar el premi Gat de la Sort a la millor pel·lícula per votació popular en la desena edició del Festival Nits de cinema oriental a Vic aquest estiu i va ser una de les pel•lícules més vistes al Japó l’any passat.

Dins del programa Per estrenarde la Federació Catalana de cineclubs consistent en projectar pel·lícules de qualitat, presents a festivals internacionals de prestigi que no s’estrenen a les sales comercials, es podrà veure el film colombià Nacer, del director Jorge Caballero, que es va endur el Gran Premi del Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa 2012.

El 13 de març es projectarà La Plaga de Neus Ballús que opta a 5 premis Gaudí 2014, com a millor pel•lícula, millor direcció, millor guió, millor muntatge i millor fotografia

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada