El CFPA creu que portar les retallades al TC animarà el sector privat a lluitar contra els abusos

cfpaEls membres de la junta del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia (CFPA) ha rebut amb ‘satisfacció’ la decisió del Tribunal de Batlles d’elevar al Tribunal Constitucional el recurs que van presentar contra la Llei de contenció de la despesa pública. Segons ha explicat el secretari del sindicat, Miquel Àngel Garcia, els batlles ‘coincideixen trobant indicis d’inconstitucionalitat en aquesta llei’ i no dubten que el TC ‘farà respectar la Constitució a tothom per igual’. A més, consideren que la decisió de la Batllia ha suposat ‘un gran avenç’ i demostra que ‘qualsevol que cregui que s’està patint un abús laboral pot defensar els seus drets amb convicció perquè la Justícia l’empararà’. La voluntat del CFPA és ‘intentar contagiar l’esperit de lluita que hi pot haver al sector públic al privat perquè vegin que si es lluita hi pot haver una bona resolució’.

El Tribunal de Batlles coincideix amb el CFPA trobant ‘indicis d’inconstitucionalitat’ en la llei de retallades. Així llegeix el sindicat la decisió d’elevar el recurs presentat contra les retallades al Tribunal Constitucional perquè determini si s’adequa a la Constitució o no. ‘No dubtem que el TC farà respectar la Constitució a tothom per igual’, ha afirmat el secretari del sindicat, Miquel Àngel Garcia.

D’altra banda, Garcia ha manifestat que tenen constància que a Andorra es produeixen ‘infinitat d’abusos laborals’, la majoria al sector privat amb l’excusa de la crisi i ha afirmat que l’aute del Tribunal de Batlles ‘està demostrant que qualsevol que cregui que s’està patint algun abús laboral pot defensar els seus drets amb la convicció que la justícia l’empararà’. La voluntat del sindicat és ‘intentar contagiar l’esperit de lluita que hi pot haver al sector públic amb els sindicats al privat’, ha dit el secretari del CFPA ‘perquè vegin que si es lluita hi pot haver una bona resolució’.

Tres arguments que generen dubtes

Per la seva part, l’advocat del sindicat, Xavier López, ha exposat els motius pels quals la Batllia troba ‘seriosos dubtes’ en la legalitat de la llei de retallades i admet que podria vulnerar els articles 6 i 37 de la Constitució, pel que fa a la igualtat dels ciutadans davant la llei i l’obligació de totes les persones de contribuir en les despeses de l’Estat respectant els principis de capacitat econòmica, generalitat i distribució equitativa de les càrregues fiscals.

En primer lloc, el Tribunal de Batlles dubta de la ‘proporcionalitat, justificació i congruència’ de la mesura, com ha exposat López. El Tribunal considera que abans de prendre una decisió que afecta a un sector concret de la població, creant una situació desigual entre unes persones i altres, s’han de provar altres mesures que respectin els principis esmentats. És a dir, que cal plantejar primer altres accions que afectin a tota la població i si es constata que són insuficients es pot optar per mesures que afectin un sector concret.

Encara que la Batllia no inclou les mesures que s’haurien d’implementar ‘ve a dir que s’ha començat la casa per la teulada’, ha declarat l’advocat. I és que l’aute compara la situació d’Andorra amb altres països en què ja hi ha un sistema tributari fiscal, on s’han pres mesures per augmentar la recaptació però no s’ha aconseguit rebaixar el dèficit i, per tant, s’han pres accions concretes. En aquest cas, ha assenyalat López, ‘podria ser legal perquè s’han esgotat vies prèvies’.

En aquest mateix punt, es posa en dubte la llei per la seva ‘temporalitat o transitorietat’, ha dit l’advocat, pel fet que aquesta no es vinculi a la millora de l’economia sinó a la reforma estructural de la funció pública.

El segon argument de la Batllia apunta a una ‘desigualtat’ entre els funcionaris ja que queden exclosos de la proposta els treballadors del Consell General, els de l’Agència de Protecció de Dades, el Raonador del Ciutadà, els del Tribunal Constitucional i els del Tribunal de Comptes. Malgrat emparar-se en l’autonomia pressupostària, López ha manifestat que aquesta no es troba en l’origen de la partida sinó en com la institució decideix distribuir els fons que rep de l’Estat.

Per últim, l’advocat del CFPA ha exposat que la llei compleix tots els requisits d’una llei fiscal i tributària excepte el de la igualtat de contribució de totes les persones a les càrregues fiscals. Per tant, ha afirmat, ‘si fos recollida com a llei fiscal seria manifestament inconstitucional’.

Pel que fa als efectes d’aquesta decisió en la reforma de la jubilació dels funcionaris, tant l’advocat com el secretari del CFPA han recordat que cal prendre ‘mesures equitatives que tinguin en compte tota la població’, encara que Garcia ha reconegut que en el segon cas només disposen d’un esborrany i no saben com serà la llei. Tot i així, veu possible que si s’han plantejat dubtes en les retallades i s’ha elevat la decisió al TC es poden ‘posar en tela de judici altres mesures en aquest àmbit’.

López ha considerat la decisió de la Batllia ‘molt complerta i amb un raonament jurídic molt fonamentat’ i per això ‘esperem que triomfi’, ha dit. Desconeixen de moment què passaria en el cas que el TC declarés la llei inconstitucional ja que ‘no ha passat mai’ i la llei diu que ‘normalment té efectes retroactius però el Tribunal pot deixar que aquests es regulin en una nova llei’.