El CES es fixa l’objectiu d’incentivar la representació dels treballadors als comitès d’empresa

Reunió del Consell Econòmic i Social (SFG)
Reunió del Consell Econòmic i Social (SFG)

Primera reunió del Consell Econòmic i Social (CES) de 2024 que s’ha fixat com a objectiu incentivar la representació dels treballadors en els comitès d’empresa i puguin participar així en la negociació dels convenis col·lectius i sectorials. Ho ha explicat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, en finalitzar la trobada. Fins a l’actualitat, s’han subscrit 10 acords o convenis col·lectius d’empreses registrats al Departament de Treball.

L’increment dels processos de negociació col·lectiva ha de comportar que el Govern no hagi d’intervenir en les revisions salarials més enllà de determinar els increments del salari mínim interprofessional. Les revaloracions dels sous, ha dit Marsol, s’haurien d’establir mitjançant convenis col·lectius.

Per això, ha afegit la ministra, el Govern farà accions de divulgació i promoció del dret dels treballadors a tenir representació als comitès d’empresa, un aspecte positiu per a tothom, tal com han expressat patronal i sindicats. L’Executiu els ha ofert, a més, assessorament tècnic i logístic perquè les dues parts puguin anar treballant-hi de manera paral·lela al Consell Econòmic i Social.

Durant la trobada d’avui divendres també s’ha exposat l’evolució del mercat laboral, que actualment presenta uns índexs de desocupació baixos. El Departament de Treball va arribar a registrar, a finals del 2023, menys de 300 persones en situació de demanda de feina, i en el mateix moment s’estaven oferint fins a 2.750 propostes de treball. Malgrat això, el Govern incidirà encara més en programes d’inclusió a les empreses privades, que durant l’any 2023 han donat feina a 68 persones.

TOTES LES NOTÍCIES