El CEPA expressa preocupació perquè es pugui retardar el CDI

El Club d’Empresaris Portuguesos d’Andorra (CEPA) s’ha reunit aquest diumenge al migdia amb el diputat del PSD per Negócios Estrangeiros e Comunidades Portuguesas Assuntos Europeus Defesa Nacional, Carlos Gonçalves. Entre d’altres qüestions, el CEPA ha traslladat al polític la preocupació que la manca de presència diplomàtica d’Andorra a Protugal i a la inversa pugui retardar les negociacions per arribar a un Conveni per evitar la doble imposició (CDI). Gonçalves ha tranquil·litzat els empresaris lusos assegurant que ‘mai abans les relacions havien estat tan bones’ i que malgrat els canvis polítics que hi pugui haver al govern, la política exterior no variarà.

La presidenta del Club d’Empresaris Portuguesos d’Andorra, Patrícia Bragança, ha demanat al diputat de les comunitats portugueses i assumptes europeus, Carlos Gonçalves, que els tranquil·litzés en relació al CDI. Els empresaris lusos temen que l’absència d’un ambaixador andorrà amb seu a Portugal pot endarrerir aquesta negociació. Segons Bragança, els empresaris portuguesos tenen ‘inquietud per obrir mercat’, i l’acord ajudaria a aquesta obertura.

Gonçalves ha recollit la preocupació, i després d’exposar que Portugal ha de comptar amb els seus ciutadans que resideixen a l’estranger per sortir de la crisi i ‘recuperar la sobirania financera’, perduda al ser rescatats per la comunitat internacional, ha assegurat que ‘mai abans les relacions havien estat tan bones’. Així, ha assegurat que el CDI ‘va avançant poc a poc’, i que en qüestions de política internacional, i més concretament en l’àmbit tributari, no hi ha diferència entre els diferents partits. Per tant, malgrat que puguin canviar els governs, la política exterior no variarà. En aquest punt, el cònsol honorari de Portugal a Andorra, Jose Manuel da Silva, ha explicat que ja s’ha realitzat una primera reunió i s’està ‘treballant perquè es pugui fer en el termini de temps més breu possible’. Així ha vingut a confirmar el calendari exposat pel ministre de Finances, Jordi Cinca, que va preveure que es pogués tancar abans de finals d’any.

D’altra banda, el CEPA també ha traslladat al diputat la preocupació pel conveni per la seguretat social. Bragança va comentar que els empresaris consideren que s’hauria de modernitzar l’acord entre la CASS i el sistema de seguretat social portuguès per tal de dotar-lo d’agilitat i assegurar les pensions de jubilació dels portuguesos residents a Andorra.

Així mateix, algun empresari ha demanat per la possibilitat d’establir un ajut per al retorn de l’emigrant, com fa Espanya amb els seus nacionals. Da Silva ha afirmat que hi ha ‘un problema important’, doncs ja ha davallat considerablement la comunitat portuguesa –i dubta que arribin als 11.000, quan el juny passat ja només n’hi havia uns 11.700- i ‘de cara a l’estiu tindrem moltes baixes’. Els que tornen a Portugal no gaudeixen de cap prestació econòmica d’ajuda al retorn, i segons el diputat, en el moment actual és una demanda que ni seria escoltada.

 

Nova llei del Consell de les Comunitats a finals d’any

Un altre tema tractat entre el CEPA i el diputat del PSD ha estat el relatiu al Consell de les Comunitats. Els empresaris lusos establerts a Andorra volen tenir un conseller proper, i així ho han fet arribar a Gonçalves. Aquest ha explicat, però, que s’està treballant en una nova llei del Consell de les Comunitats Portugueses. Aquest nou text s’espera que es pugui aprovar aviat i que de cara a principis del 2014 es puguin convocar les eleccions per configurar-lo.

 

TOTES LES NOTÍCIES