El cap de Govern, Toni Martí, i el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, han visitat, aquest dijous, el mòdul de menors del centre penitenciari amb motiu de la seva posada en funcionament. Aquest mateix dijous ja està operatiu aquest mòdul, així com el d’adaptació recomanat pel Consell d’Europa, que s’ha pogut fer on abans hi havia el mòdul d’arrest. Tot i que actualment no hi ha cap menor pres, a partir d’aquest mateix divendres el centre està preparat per poder atendre els que ingressin, i hi ha un equip de cinc persones que s’hi dedicarà encara que només hi hagués un menor, perquè aquest estigués acompanyat i atès. Això, però, no implica cap cost addicional perquè es fa amb el personal del centre penitenciari, que ha realitzat una estada formativa en un centre de menors de França.

El centre penitenciari ha posat en funcionament, aquest dijous, el mòdul de menors així com el nou mòdul d’arrest. A més, gràcies al trasllat dels espais que hi havia abans per a l’arrest domiciliari i nocturn al nou mòdul d’arrest, s’ha pogut crear el mòdul d’adaptació per a ubicar-hi els majors d’edat durant el procés d’adaptació, abans d’internar-los amb la resta, que era una altra de les recomanacions del Comitè europeu per a la prevenció de la tortura i de les penes o tractaments inhumans o degradants (CPT) del Consell d’Europa.

Amb motiu d’aquesta entrada en funcionament, el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, acompanyats per altres autoritats com el fiscal general, el raonador del ciutadà o el degà del Col·legi d’Advocats, han visitat les instal·lacions.

El director del centre penitenciari, Miquel Àngel Garcia, ha explicat que el mòdul de menors té un espai de 1.700 metres quadrats, on es troben les habitacions, aules d’esbarjo, de tallers i de classes, i també el pati.

Per a la posada en funcionament d’aquest mòdul, tots els agents del centre penitenciari han rebut una formació específica que han realitzat durant una estada en un centre de menors a França. A més, s’ha creat una unitat especial de menors, formada per cinc persones, que es dedicaran a aquest mòdul.

Actualment no hi ha cap menor pres, però el director de la presó ha indicat que en el moment que n’hi hagin ja ingressaran al mòdul específic, ja que aquesta és la recomanació internacional. El fet que probablement es trobi un sol pres menor al mòdul fa que s’hagi decidit que tot i així hi hagi cinc treballadors que l’atenguin, destinant algunes hores de la jornada laboral, i l’acompanyin, l’assessorin i facin activitats amb ell, per evitar que caigui en una solitud extrema per no tenir companys de mòdul.

Tal com ha indicat el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, això no comporta una despesa addicional ja que els treballadors dedicaran algunes hores però continuaran treballant també amb els adults de manera que no es redueixi l’atenció que se’ls presta.

La unitat de menors, a més, elaborarà una agenda per als presos perquè puguin fer ús de les diferents aules, i es farà una organització detallada en funció de cada menor. El director del centre penitenciari ha indicat que no són les mateixes necessitats les d’un menor que un altre, i que mentre un pot necessitar més hores de classe, els altres poden requerir més temps al gimnàs. A més, s’ha previst un espai per a les trobades amb la família que no té separadors de vidres, i en principi s’organitzaran tres trobades setmanals d’una hora.

En aquests moments al centre penitenciari hi ha 45 presos, entre els quals hi ha menys d’una desena de dones, i cap menor d’edat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada