El Centre Penitenciari disposa, des del passat 7 de maig, d’accés a Internet per als seus interns. La direcció del Departament d’Institucions Penitenciàries ha estat treballant durant gairebé un any per poder implantar l’accés a Internet de manera protegida i controlada perquè els interns en puguin fer ús, tant per contactar amb familiars que es trobin allunyats i no els puguin fer visites, com per cursar estudis a distància.

Aquest avenç tecnològic ha suposat un gran esforç a nivell de dotació d’equips i de garantir i aconseguir una connexió segura dels interns a la xarxa.

Aquesta fita respon a un neguit de modernització i d’interacció social, a fi d’aconseguir, sobretot, una millora en la reinserció de les persones ingressades al Centre Penitenciari. Així doncs, a fi de mantenir els lligams amb la família, s’ha volgut permetre a les persones internes no residents al Principat i que no reben visites, la possibilitat de comunicar-se amb els seus familiars mitjançant l’ús d’un sistema de videoconferències gratuïtes.

També s’ha volgut facilitar a les persones que desitgen cursar els seus estudis a distància, que puguin tenir l’opció de fer-ho online compartint punts de vista amb la resta d’estudiants mitjançant els diferents fòrums que es troben a disposició dels mateixos, i poder facilitar i millorar el seu aprenentatge.

Per aquest motiu, els passats dies 7 i 8 de maig es va realitzar una primera prova pilot, durant la qual un matrimoni que es trobava ingressat al Centre Penitenciari, va tenir ocasió de conversar per videoconferència amb els seus fills menors, residents als Estats Units, i que no veien des de feia un any. Igualment una altra persona va poder parlar, per aquest mateix mitjà, amb la seva mare resident a Sèrbia.

També a partir d’avui, una interna del centre, que actualment cursa estudis a distància mitjançant la UNED, ha tingut ocasió de connectar-se als diversos fòrums de la universitat, per poder compartir dubtes i opinions amb els altres estudiants.

Així doncs, s’ha elaborat un protocol sobre l’ús d’internet al Centre Penitenciari, que començarà a funcionar de forma regular a partir del proper dia 14 de maig. Aquest determina els interns que poden tenir accés a internet, els tràmits que han de fer per sol·licitar videoconferències, i els dies i hores en què tindran lloc aquestes comunicacions.

La implantació d’aquests nous mitjans tecnològics implica grans esforços per part dels funcionaris del centre, encarregats de garantir la seguretat i de supervisar que no se’n faci un mal ús. No obstant això, el Govern considera que és una pràctica innovadora dins del món penitenciari, no només al Principat d’Andorra sinó a la resta de països europeus.

Aquest pas endavant s’emmarca en la política de modernització, dinamització i reinserció adoptada pel Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior i pel mateix Departament d’Institucions Penitenciàries.

2 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada