El programa de reproducció en captivitat de la perdiu xerra a Andorra està sent molt positiu i ja ha permès l’alliberament de 60 animals de la subespècie hispaniensis, que és l’autòctona d’Andorra i dels Pirineus.

El programa es porta a terme al centre de cria de Llumeneres, a Sant Julià de Lòria, que va entrar en funcionament al juny de 2016, gràcies al conveni de col·laboració signat al 2015 entre el Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i la Federació Andorrana de Caça i Pesca.

L’objectiu del conveni és fomentar la cria de la perdiu xerra autòctona (Perdix perdix hispaniensis) a Andorra, i d’utilitzar-ne la producció per realitzar repoblacions cinegètiques i reforçaments poblacionals.

El primer alliberament de les 60 perdius criades al centre de Llumeneres es va realitzar el passat mes de juny. Els ocells van ser deixats en llibertat en diferents punts del país, considerats idonis per a la seva adaptació en l’entorn salvatge. La presència de la perdiu xerra a Andorra està vinculada a les zones obertes i silíciques, amb cobertura vegetal mitjana de tipus arbustiu.

Actualment el centre de cria de la perdiu xerra de Llumeneres compta amb 68 perdius adultes, 23 de joves, i uns 200 ous en aparells covadors específics amb els quals s’està portant a terme el programa de reproducció. En destaca la presència d’ una parella de perdius que està reproduint totalment de forma natural.

El director de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, i el president de la Federació Andorrana de Caça i Pesca, Josep Maria Cabanes, han valorat molt positivament aquests dos primers anys de funcionament del centre de cria de la perdiu xerra autòctona al Principat. Han destacat que juntament amb les instal·lacions d’Esterri d’Àneu, les d’Andorra són les úniques que hi ha als Pirineus, destinades a aquesta finalitat.

Un dels factor més important de la regressió de la perdiu xerra és l’abandonament progressiu dels conreus tradicionals i una modificació del paisatge que es tradueix en una pèrdua de l’hàbitat de l’espècie. El centre de cria s’inclou en el programa general de conservació de la biodiversitat a Andorra, en tant que espècie endèmica dels Pirineus i s’emmarca en els objectius de l’Estratègia de Biodiversitat d’Andorra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada