El Centre Andorra Sostenible (CAS) ha complert aquest mes de juny una dècada i, en motiu d’aquesta celebració, vol donar a conèixer pràctiques sostenibles prop dels comerços del país. Amb aquest objectiu, el CAS ha iniciat una campanya porta a porta amb l’objectiu d’informar sobre certes males practiques, com el fet de llençar l’aigua bruta amb sabó de la neteja directament al carrer, ja que aquestes aigües van al sistema de recollida de les aigües pluvials que aboca directament al riu sense passar per les estacions depuradores d’aigües residuals.

El CAS informa en aquesta campanya dels principals residus generats pels comerços que es poden reciclar; en particular, els que van al contenidor groc.

Aquestes visites permeten també divulgar la normativa de bosses d’un sòl ús que va entrar en vigor a finals del 2012 i escoltar els dubtes dels comerciants.

Es preveu que durant els propers mesos es visiti el conjunt dels establiments dels principals eixos comercials.

Des que van començar les activitats el 2003, el Centre Andorra Sostenible ha esdevingut un referent en matèria de sostenibilitat a Andorra, amb una presència periòdica als mitjans del país, així com a les escoles, especialment amb el projecte Escola Verda, al qual s’han adscrit més d’un terç dels centres escolars.

En aquests 10 anys, la xifra d’usuaris del CAS s’ha estabilitzat per sobre de les 4.500 persones anuals, amb una important proporció d’activitats adreçades als escolars. El Centre ha anat consolidant amb el temps un catàleg d’activitats educatives i recursos pedagògics per a infants i joves sobre les diverses temàtiques que componen la cultura de la sostenibilitat: aigua, residus, atmosfera, canvi climàtic, paisatge, etc. Ha innovat curs rere curs amb noves dinàmiques pedagògiques i amb temàtiques com el consum responsable i la biodiversitat.

Paral·lelament, el CAS ha ampliat progressivament el seu programa d’activitats lúdiques i de sensibilització per al conjunt de la ciutadania, amb propostes en forma de tallers, xerrades, etc., entorn de cites temàtiques com el Dia mundial del medi ambient, la Setmana europea de la prevenció de residus, el Dia mundial de l’aigua o la Setmana europea de la mobilitat, on s’encabeix la Bicicletada. De fet, la Bicicletada és una de les activitats estrella del Centre, present des del primer any i que aplega en cada edició més de 300 ciclistes.

Precisament, el proper 15 de setembre tindrà lloc la desena edició al Prat Gran d’Encamp, on a més se celebrarà aquest desè aniversari del CAS.

El Centre ha estat i és un motor en la dinamització de la cultura de la sostenibilitat en el teixit social, faceta en la qual destaquen l’organització de certàmens i concursos destinats a fomentar la participació i la sensibilització envers el medi ambient. En aquest sentit, cal remarcar el Concurs d’iniciatives ambientals, que ja passa per la vuitena edició, així com el més recent Concurs de fotografia digital “L’Andorra dels paisatges”, que en la primera edició, el 2012, va acollir 119 participants que van fer prop de 400 fotos amb un nivell excel·lent i molt representatives de la riquesa i de la bellesa dels paisatges d’Andorra.

Precisament, el conjunt de les activitats i de les col·laboracions del Centre Andorra Sostenible permet que els habitants d’Andorra tinguin més recursos a l’hora de millorar la seva qualitat de vida i disposin de la informació suficient per actuar de manera més sostenible. Un bon exemple és la publicació digital disponible al web del Centre, “L’hort a casa”, que dóna eines per crear un hortet de terrassa a totes les persones que disposin d’un espai mínim.

La tasca en comunicació del CAS també ha anat canviant amb el pas del temps. Així, si al principi es distribuïen programes d’activitats trimestrals impresos, actualment s’ha fet una aposta ferma i de qualitat per les noves tecnologies. Un pilar fonamental és el nou web del Centre, www.sostenibilitat.ad, que va entrar en funcionament l’any 2012, així com el més recent blog d’Escoles Verdes www.escolaverda.ad i la presència a les principals xarxes socials: Facebook, Twitter, Youtube i Instagram. Aquest conjunt d’eines en línia permet una comunicació de les novetats del Centre més àgil, actualitzada i pròxima a la ciutadania.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada