El Cedre treballa en la implantació d’un model sociosanitari més centrat en les persones

saas El Centre Sociosanitari el Cedre treballa en la implantació d’un model més centrat en les persones, tal com ha explicat el seu director, Ernest Sáiz, aquest dimecres al matí. Així ho ha manifestat en el marc de les Jornades Sociosanitàries que organitzen el SAAS, el Cedre i la UdA a Sant Julià de Lòria, en què diversos experts expliquen els avantatges de donar més autonomia i poder de decisió a les persones que viuen a les residències. Tot i que el centre ja ha treballat al llarg de tot l’any en la formació del personal per aplicar aquest model i en altres aspectes, durant el 2014 es continuarà desenvolupant. Alguns dels punts en què s’insistirà seran per exemple adaptar els horaris a les persones, aplicar unes bones pràctiques en l’atenció al final de vida, i aprofundir en el tracte humà i la dignitat, així com en la comunicació.

El Centre Cultural i de Congressos de Sant Julià de Lòria acull, aquest dimecres i dijous, les jornades sociosanitàries titulades Atenció centrada en la persona. Fem-ho!. Especialistes de l’àmbit sociosanitari han exposat les seves experiències i coneixements relacionats amb aquest nou model que s’està impulsant a Andorra però també a nivell europeu i que es basa en tenir més en compte les necessitats i voluntat de les persones i donar-los més autonomia.

El Centre Sociosanitari el Cedre treballa en aquesta mateixa línia, i segons explica el seu director, Ernest Sáiz, durant el 2013 s’han establert sis ‘bones pràctiques’ que s’aniran aplicant poc a poc per anar aconseguint ‘petites fites’. De moment, durant el 2013 s’ha fet formació del personal per anar coneixent el model i crear equips de treball. A més, ja es comencen a plasmar pràctiques concretes, per exemple en l’hàbit de l’alimentació, en què Sáiz destaca la importància de servir el menjar en taules ben parades, amb estovalles de roba i decoracions que permetin sentir-se més com a casa, i sobretot el fet de permetre triar entre dos plats el que es vol menjar.

El canvi, a nivell conceptual, es basa sobretot en adaptar els horaris i l’organització de la residència a les necessitats de les persones i al que ells mateixos volen, en lloc de fer que siguin les persones les que s’adaptin al sistema. Això mateix s’aplicarà també en l’atenció a final de vida, en el tracte humà i la dignitat, en la comunicació, i fins i tot en la relació amb les famílies.

Tot aquest nou model no comportarà més recursos econòmics, segons Sáiz, sinó una organització diferent.

En aquesta mateixa línia, la vicepresidenta de Gerontología de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontologia, Pilar Rodríguez, que ha fet una de les ponències de les jornades, ha insistit en el fet que oferir un major control de les seves vides i que se sentin com a casa donant un toc més casolà és molt important perquè ‘la gent perdi la por d’anar a una residència’. A més ha assenyalat que aconseguir això és fonamental perquè ‘encara que tots preferim viure a casa, les residències són necessàries quan hi ha algun problema’.

Per la seva banda, el director del portal d’Internet Inforesidencias.com, Josep de Martí, ha parlat dels riscos que s’hauran d’assumir amb aquest canvi de model. Ha explicat que actualment a les residències les persones grans es poden adaptar a les normes que els marquen, però que en elel futur ‘potser voldrem poder decidir’. Així explica que permetre que els pacients decideixin potser implicarà renunciar a la seguretat a la que actualment es dóna prioritat, per exemple permetent que mengin coses menys sanes o que no vagin a les classes de gimnàs que se’ls recomanen.

Aquest nou model encaixa perfectament amb un dels objectius actuals del SAAS, que és el d’enfortir el model d’atenció domiciliària per a les persones grans. Tal com ha indicat el director del SAAS, Lluís Burgués, la intenció és que es pugui donar a casa dels pacients una atenció semblant a la que es donaria a una persona amb autonomia en una residència. Això s’ha d’acabar de definir durant el 2014, i es farà sense haver d’incrementar el personal, sinó que en tot cas es farà redistribuint recursos. El mateix 2014 s’acabarà de dissenyar el projecte i si ja es pot comptar amb els recursos necessaris ‘començarem a fer coses en aquest sentit’.

TOTES LES NOTÍCIES