El CEDAW insisteix en el seu informe en la legalització de l’avortament

El Comitè per a l’eliminació de la discriminació envers la dona (CEDAW) ha publicat les observacions finals al quart informe periòdic d’Andorra que correspon al període 2013-2018. Les conclusions recullen no només l’informe elaborat, emès i defensat pel Govern davant el CEDAW, a la seu de l’Organització de les Nacions Unides, sinó també les consideracions de l’associació andorrana “Stop violències” consultada per aquest organisme internacional.

En el text publicat, el comitè reconeix els esforços realitzats pel Principat en l’àmbit legislatiu per tal de millorar el seu marc institucional, així com la política impulsada des d’Andorra per erradicar la violència envers la dona i promoure la igualtat de gènere. Així, el CEDAW agraeix el progrés aconseguit des del darrer informe, en aspectes com la regulació de les unions civils, l’aprovació de la Llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació, la de l’erradicació de la violència de gènere i la violència domèstica. També es valora de manera positiva els treballs duts a terme en l’elaboració del Llibre Blanc de la Igualtat.

Pel que fa a les recomanacions sobre els mecanismes relacionats amb les polítiques sobre l’avançament dels drets de les dones, el Govern recorda que ja treballa en l’aprovació del Programa d’Igualtat Efectiva entre dones i homes d’acord amb les recomanacions emeses pel CEDAW i per l’Estratègia del Consell d’Europa d’Igualtat de Gènere 2018-2023. D’aquesta manera, està previst que pròximament s’aprovi el Reglament de l’Observatori de la Igualtat, un òrgan que ha de tractar les dades sobre igualtat entre homes i dones, així com a les persones integrants de col·lectius vulnerables, i impulsar programes transversals i accions orientades a la igualtat efectiva entre les persones. L’executiu afegeix que les estructures actuals de l‘Àrea de Polítiques d’Igualtat i la Secretaria d’Igualtat i Participació Ciutadana treballen coordinadament per implementar les polítiques d’igualtat.

El CEDAW també fa recomanacions relatives a la implicació del teixit associatiu en la presa de decisions. En aquest sentit, el Govern manifesta que habitualment ja es sol·licita la participació d’aquestes entitats en l’elaboració de normativa relacionada en l’àmbit de la igualtat, i atorga el suport financer suficient per al desenvolupament de programes especialitzats d’acord amb la Convenció i a través de la convocatòria anual de subvencions en l’àmbit social i sociosanitari.

Pel que fa a aspectes de Salut i, en concret, en l’àmbit de la sexualitat i els drets reproductius de la dona, el comitè repeteix les mateixes recomanacions que ja es van emetre el 2013 de legalització de l’avortament en els tres supòsits bàsics. En les conclusions del comitè també s’afegeixen les consideracions aportades per l’associació andorrana consultada, relatives a l’accés als mètodes de contracepció moderns o el fet que els professionals sanitaris no puguin informar sobre la interrupció de l’embaràs. En aquest sentit, el Govern reitera el seu compromís de posar en marxa, a curt termini, un servei integral que vetlli per la salut sexual i reproductiva de les dones. D’aquesta manera, el nou servei donarà continuïtat i ampliarà els programes ja existents. A més, el Govern recalca que no té constància que cap dona s’hagi trobat en una situació de risc derivats de la pràctica d’un avortament insegur.

A més, l’executiu recorda que els ciutadans d’Andorra tenen accés als mètodes contraceptius moderns i que existeixen programes de sensibilització per l’ús i assequibilitat dels mètodes d’anticoncepció adreçats a tota la població i en especial als joves a través de programes específics als Centres d’Atenció Primària i als Punts Joves.

El comitè es refereix també en les seves recomanacions a les accions que cal adreçar per erradicar la violència de gènere envers les dones. Pel que fa a aquesta qüestió, l’Àrea de Polítiques d’Igualtat, a través del Servei d’Atenció a Víctimes de Violència de Gènere, ja treballa en l’elaboració d’estadístiques en matèria de violència de gènere i duu a terme diferents accions preventives i de sensibilització. No obstant això, des del Govern es mostra la voluntat d’implementar sistemes de coordinació que millorin l’eficiència de l’encreuament de dades estadístiques ofertes per altres Departaments i per la Justícia. En aquest sentit, l’Observatori de la Igualtat ha de tenir un paper determinant.

Les conclusions del CEDAW fan referència al quart informe presentat per Andorra. Aquest text es va defensar el passat 23 d’octubre en la 74a sessió del Comitè per a l’eliminació de la discriminació envers la dona a la seu de l’Organització de les Nacions Unides, ubicada a Ginebra. Hi van participar el cap de la representació i director del Departament d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Joan Carles Villaverde, la directora d’assumptes multilaterals i de cooperació del ministeri d’Afers Exteriors, Florència Aleix; la directora del departament d’inspecció, qualitat educativa i recursos humans del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, Marie Pagès; la jurista del ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Cristina Fernández; la cap de l’àrea de polítiques d’igualtat del ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Mireia Porras; la magistrada del Tribunal de Corts, Canòlic Mingorance; i la consellera general, Maria Martisella.

En la seva intervenció, la delegació andorrana va convidar un cop més al CEDAW a fer una visita oficial al Principat per valorar in situ el contingut de l’informe presentat. El Govern té la voluntat d’emetre un informe complementari responent i matisant algunes de les consideracions exposades en les observacions finals d’aquest comitè internacional.

TOTES LES NOTÍCIES