El jurat del Premi Internacional Ramon Llull ha decidit distingir el catalanista britànic Max Wheeler (Middlesex, Anglaterra, 1946) en la 23a edició d’aquest guardó. El jurat es va reunir aquest dimecres 12 de juny a la seu de l’Institut Ramon Llull (IRL) a Barcelona. El lliurament tindrà lloc a Andorra el proper mes de novembre en el marc de la cerimònia anual de lliurament dels premis Ramon Llull. L’obra de Wheeler s’ha caracteritzat per la defensa de la unitat lingüística del català en les seves diverses modalitats.

El premi, dotat amb 8.000 euros, es convoca anualment i de forma conjunta per la Fundació Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana. Aquest reconeixement té per objectiu valorar el conjunt d’una obra individual d’una persona de fora del domini lingüístic, escrita en qualsevol llengua, i que hagi significat un notable coneixement de la realitat històrica i cultural catalana. Enguany, el jurat ha estat presidit pel director de l’IRL, Vicenç Villatoro. A proposta de la Fundació Ramon Llull, formen part del jurat Isidor Marí, Manuel Pérez-Saldanya i Joaquim Torres. Per part de la Fundació en formen part Francesc Vallverdú, Miquel Strubell i Marta Rovira.

El jurat ha definit Wheeler com a ‘filòleg en el sentit més tradicional del terme i lingüista teòric en el sentit més modern de l’expressió’. En aquest sentit, els membres del jurat han destacat que Wheeler ‘té l’estranya habilitat i la virtut de conjuminar el coneixement detallat de les dades i de la història de la llengua catalana, propi dels nostres millors filòlegs, i alhora el coneixement profund dels models teòrics més innovadors i més adequats per a la descripció lingüística, propi dels lingüistes teòrics’.

En la seva deliberació han considerat que ‘la candidatura de Max W. Wheeler resulta especialment rellevant a hores d’ara, coincidint amb la seva recent jubilació, que no ha fet sinó incrementar la seva dedicació a la nostra llengua, i amb la recent publicació de l’obra Noves aproximacions a la fonologia i la morfologia del català. Volum d’homenatge a Max W. Wheeler , en què 29 investigadors de diferents universitats de l’àrea lingüística catalana i de l’estranger presenten investigacions sobre els àmbits lingüístics en què més ha treballat el catalanòfil anglès’.

En les darreres edicions els guardonats han estat Georg Kremnitz (2012), Malika Ahmed (2010), Denise Boyer (2009), Michael van Walt van Praag (2008), Alan Yates (2007), Tilbert Stegmann (2006), Paul Preston (2005) i Giuspeppe Tavani (2004).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada