antoni marti

El cap de Govern, Toni Martí, ha dit que tenint en compte el nombre de refugiats que fins al moment han arribat a Europa i la seva població total, Andorra hauria d’acollir-ne una vintena. Amb tot, Martí ha assegurat que “no és una qüestió de quantitat sinó d’acollir-los en condicions”, i que la xifra pot variar perquè el nombre de refugiats que arribin a la UE pot augmentar. El cap de Govern ha dit que estan atents als mecanismes de coordinació que instaurarà la Unió Europea per mirar com s’organitza l’acollida, així com els sistemes de seguretat i de sanitat que siguin necessaris.

Després de l’anunci fet pel Govern aquest dilluns d’obrir la porta a l’acollida de refugiats “en la mesura de les seves possibilitats”, el cap de Govern ha detallat que la decisió es va prendre després d’una reunió entre els ministeris competents, i que dilluns mateix va parlar-ne amb el representant del copríncep francès i amb el copríncep episcopal. Aquest dimecres, a més, Martí assistirà a la reunió de cònsols per tractar de quina manera es poden repartir els refugiats que puguin arribar a Andorra.

Martí no ha volgut entrar en detalls, a l’espera que la UE acordi els mecanismes de coordinació. Així, ha assegurat que mantenen el contacte tant amb Espanya com França per conèixer de quina manera els refugiats es podran desplaçar per l’espai Schengen.

Amb tot, el cap de Govern ha assegurat que “volem ser part de la solució” perquè en uns moments en què la situació a Europa “és convulsa”, cal reforçar els valors que van fer possible la Unió Europea, entre ells la solidaritat. Martí ha justificat la decisió per un doble motiu: d’una banda “perquè ho devem a la nostra història” i de l’altra “per convicció”.

Suport de tots els grups parlamentaris

Els grups parlamentaris han coincidit en assenyalar la necessitat que Andorra també pugui acollir refugiats, coordinadament amb el que facin les autoritats europees. El representant d’SDP, Víctor Naudi, ha indicat que era una “qüestió ineludible” i que tot i que sigui a nivell simbòlic “crec que hem de participar”. De la seva banda, des del PS, Rosa Gili ha recordat que és un drama important “que està passant a les portes de casa nostra i Andorra s’ha de solidaritzar i té l’obligació de col·laborar”, i més tenint en compte que s’està treballant en un acostament cap a Europa. Així, ha reconegut que “quan alguna cosa vagi malament a Europa també hi haurem de contribuir”.

El president del grup liberal, Josep Pintat, també s’ha mostrat d’acord en que Andorra doni un cop de mà “dins de les seves possibilitats”, i s’ha mostrat preocupat pel fet que d’aquesta crisi humanitària “s’està mirant l’efecte però no la causa”. Per tant, creu que la Unió Europea hauria de fer més per anar a les causes perquè “no pot ser que el Mediterrani s’estigui convertint en un cementiri de persones”.

Finalment el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, també ha donat suport a la decisió del Govern i a la necessitat que sigui una acció coordinada amb el que facin les autoritats europees, tenint en compte la negociació amb la UE i el fet que hi ha d’haver una política conjunta. 

(Text i foto; ANA)

2 comentaris

  1. La gente del pais que viven en condiciones inhumanas y pasan hambre y no pasa nada ahora traemos más para quedar bien a los ojos de Europa y somos un país de tercero mundo que sólo se mueve por intereses

    1. si creus que Andorra es una pais tercermundista es que no en tens ni idea de lo malament que ho passen a l’Africa, llocs d’Äsia..etc Em sembla que Andorra te aigua corrent, ens arriba el menjar hi ha llocs de treball. Potser uns ho pasen pitjor que d’altres, però es d’inèptes comparar Andorra amb un païs tercer mundista. Ademès al igual que vam obrir les portes a la gent que venia buscant feina any enrere, per que no acollirem gent que marxe d’una guerra i ens necesita, per que la humanitat cada dia s’està tornat més cruel i sense valors. S’ha de solucionar la causa!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada