felipe-martiEl cap de Govern, Antoni Martí, acompanyat del ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, es troba a Nova York per participar en la 69a Assemblea General de les Nacions Unides. El cap de l’executiu ha assistit aquest dimecres a l’obertura del debat general i està previst que presenti el seu discurs davant l’assemblea el proper dissabte a la tarda.

 La presència a l’ONU s’ha completat amb la participació a la Cimera del Clima i la primera Iniciativa Global per a l’Educació en Primer Lloc (GEFI en les seves sigles en anglès).

En la cimera sobre el clima el cap de Govern va fer una intervenció en què va ressaltar la preocupació que representa aquest fenomen per un país com Andorra.

La GEFI va ser va ser engegada pel secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-Moon, el 2012 amb l’objectiu d’estimular un compromís polític i financer per tal d’aconseguir per l’educació els Objectius del Mil·leni. La iniciativa situa l’educació com una de les màximes prioritats de l’organització amb tres grans eixos de treball: escolarització per a tothom, millora de la qualitat de l’ensenyament i promoció de la ciutadania global.

Les Nacions Unides van decidir convidar alguns estats considerats com a “països campions” per donar suport i visibilitat a la iniciativa entre els Governs. Actualment són 11 països corresponents a les 5 regions de Nacions Unides: Andorra, Austràlia, Bangladesh, Benín, Brasil, la Xina, Croàcia, Dinamarca, República Dominicana, Etiòpia, Guyana, Moçambic, República de Corea, Sudàfrica, Tunísia i els Estats Units.  Ban Ki-Moon va convidar a Andorra a participar en la Iniciativa el setembre del 2013 i aquesta ingrés es va formalitzar l’Abril 2014.
 
En la seva intervenció, el cap de Govern ha insistit en que l’educació constitueix la clau per fomentar el desenvolupament i l’equitat en les nostres societats. També ha volgut destacar que Andorra disposa de tres sistemes educatius públics i gratuïts (francès, espanyol i andorrà) que afavoreixen el plurilingüisme i la multiculturalitat de la societat andorrana.

El cap de Govern ha mantingut una trobada amb el seu homòleg Luxemburguès, Xavier Bettel. Luxemburg ocuparà la presidència de la Unió Europea durant el segon semestre del 2015. En aquesta trobada els dos mandataris han valorat l’evolució dels estàndards internacionals en matèria d’intercanvi d’informació en el marc de la Unió Europea i de l’Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE).
 
Durant la celebració de debat general, el cap de Govern ha pogut conversar també amb el Copríncep francès, François Hollande, amb el rei d’Espanya, Felip VI, així com amb el president des Estats Units, Barack Obama, en el marc de la tradicional recepció que ofereix als mandataris estrangers.

El ministre Saboya, per la seva part, ha mantingut trobades bilaterals amb els seus homòlegs de Bulgària, Lituània, Romania i Islàndia. També ha formalitzat l’establiment de relacions diplomàtiques amb Jamaica.

1 comentari

  1. El Cap de Govern podria tenir cura de les grenyes que porta al clatell, passar pel barber i arreglar-se una mica quant es va a un acte com aquest no costa res.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada