iberoamericanaEl cap de Govern, Antoni Martí, acompanyat del ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, participen a Veracruz (Mèxic) a la 24a Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern. Les Cimeres Iberoamericanes van néixer l’any 1991 a Guadalajara (Mèxic) amb la voluntat d’aprofundir les relacions econòmiques, polítiques, socials i culturals entre els països iberoamericans.

Hi participen 22 estats membres: 19 països d’Amèrica Llatina i els tres estats de la península ibèrica. La cimera de Veracruz serà la darrera amb el format anual actual ja que a partir d’ara es celebraran cada dos anys. La propera trobada tindrà lloc a Colòmbia el 2016. Enguany la Cimera té com a temàtica destacada l ‘educació, la innovació i la cultura en un món en transformació.

El cap de Govern i el ministre Saboya han assistit a la l’acte d’inauguració oficial de la Cimera en que han pres part les màximes autoritats de cada país. Antoni Martí ha intervingut en el primer segment de la Cimera centrat en l’educació i la cultura. En la seva al·locució, el cap de Govern ha insistit en l’educació com a eix central de la política d’un país en que el capital humà constitueix la principal font de riquesa. En aquest sentit ha posat en relleu la presencia i convivència dels tres sistemes educatius públics a Andorra. Martí ha volgut destacar que “l’acció exterior d’Andorra s’ha centrat especialment en l’educació” ja que és un àmbit on Andorra pot aportar la seva experiència en educació multicultural i integració.

En el marc de la Cimera el cap de Govern ha aprofitat per mantenir trobades amb diferents líders iberoamericans. En aquest sentit, Martí s’ha reunit amb la presidenta de Xile, Michelle Bachelet. En aquesta trobada ambdós mandataris han decidit potenciar les relacions econòmiques i turístiques. La Presidenta Bachelet ha manifestat que demanarà al seu ambaixador acreditat a Andorra que organitzi una missió econòmica d’empresaris i de la Cambra de Comerç xilena a Andorra.

També s’ha decidit avançar cap a una millor homologació dels títols acadèmics entre els dos Estats. El cap de Govern s’ha reunit també amb el president de Costa Rica, Luís Guillermo Solís, amb qui han tractat qüestions d’interès bilaterals i també s’ha acordat potenciar les relacions econòmiques, comercials i turístiques. Posteriorment Martí s’ha reunit amb el primer ministre de Portugal, Pedro Passos Coelho. En aquesta entrevista, s’ha evocat la possibilitat en que s’iniciï una primera ronda negociadora del conveni de doble imposició en les properes setmanes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada