El  cap de Govern, Antoni Martí, i el prefecte del Departament dels Pirineus Orientals, Philippe Vignes, han mantingut aquest dilluns una reunió d’alt nivell per tractar diversos temes de les relacions transfrontereres, entre ells el projecte de millora i embelliment de la RN22 en el trajecte que comunica Andorra i França, la cooperació en l’àmbit de les energies renovables, i l’impuls de les relacions econòmiques i empresarials.

Antoni Martí s’ha desplaçat aquest dilluns a Perpinyà, acompanyat del ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i l’ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez. La delegació francesa, encapçalada pel prefecte dels Pirineus Orientals, la completaven el sotsprefecte, Laurent Alaton; comandaments de la Direcció Interdepartamental de carreteres del Sud-oest (DIRSO); membres del centre de cooperació de policia i de duana (CCPD); representants de la secció d’Energies Renovables i d’Indústria; de la Cambra de Comerç i d’Indústria; de la Universitat de Perpinyà; l’Aeroport de Perpinyà; i de l’ambaixadora de França a Andorra, Jocelyne Caballero.

Un dels temes centrals de la trobada ha estat la col·laboració entre els dos territoris pel que fa a la millora en l’accessibilitat. En aquest sentit la part francesa s’ha mostrat receptiva en treballar conjuntament amb Andorra en l’embelliment i la pavimentació de les carreteres que uneixen Andorra i França des de la rotonda del Túnel d’Envalira fins a la frontera.

Durant la reunió també s’han tractat altres temes com ara les possibles col·laboracions en matèria d’energies renovables entre ambdós territoris. El president de la secció de competitivitat de Desenvolupament de les Energies Renovables en la Construcció i la Indústria (D.E.R.B.I.), André Joffre, ha exposat els avançaments de la regió en l’impuls en la creació i recerca d’energies alternatives. En aquest sentit el cap de Govern ha explicat el ferm compromís de l’executiu en explorar alternatives energètiques i s’ha mostrat receptiu en col·laborar estretament en l’intercanvi d’experiències amb aquest Departament. Aquesta col·laboració s’estendria també en l’àmbit de l’ensenyament. El president de la Universitat de Perpinyà (UPVD), Fabrice Lorente, ha exposat davant la delegació andorrana la recent creació del màster en Energies Renovables que s’imparteix en aquesta facultat. Es tracta d’una formació pionera a Europa de la qual se’n podrien beneficiar els estudiants andorrans.

Les dues delegacions han exposat també les relacions empresarials i econòmiques entre els dos territoris. El president de la Cambra de Comerç i Indústria dels Pirineus Orientals, Bernard Fourcade, ha mostrat la voluntat de desplaçar al Principat actors econòmics i empresarials perquè puguin conèixer les possibilitats de negoci del Principat amb l’obertura econòmica i l’impuls de la inversió estrangera.

Un altre dels aspectes tractats a la sessió de treball ha estat el turístic. En aquest sentit, el director de l’aeroport de Perpinyà, Denis Leluc, i la delegació del Principat han contemplat la possibilitat de treballar per associar la destinació turística de la regió sud de França a la d’Andorra com a oferta de neu i muntanya.

Durant el matí, el cap de Govern, acompanyat de l’alcalde de Prades i membre del Consell d’Estat, Jean Castex, ha visitat el Liceu Charles Renouvier de Prades, on l’ha rebut el sots prefecte de Prades, Laurent Alaton i el director general del centre d’Ensenyament, Baye Seck. Martí ha mostrat la seva gratitud al Liceu per acollir moltes generacions d’andorrans que hi han cursat el batxillerat i els estudis superiors.

D’altra banda, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, es desplaçarà demà dimarts a Foix, per trobar-se amb el prefecte de la regió i la prefecta de l’Arieja i altres mandataris per a tractar aspectes relacionats amb la millora de l’accessibilitat per carretera entre Andorra i França.

Aquestes reunions de treball donen continuïtat a l’impuls del projecte de millora de les infraestructures viàries que va anunciar el primer ministre Bernard Cazeneuve al cap de Govern, Antoni Martí, durant la inauguració del desviament d’Aix les Termes i que han continuat en sessions de treball a Andorra amb presència de la prefecta Marie Lajus a final del mes de gener. Està pendent de tancament de data per a la visita de la presidenta de la Regió de l’Occitània, Carole Delga, prevista per a les pròximes setmanes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada