El cap de Govern, Toni Martí, ha declarat en el seu tradicional discurs de Cap d’Any que ‘no es pot estirar més el braç de la màniga’ i que, per tant, s’ha de tenir en compte aquesta ‘norma bàsica de tota la gestió pública i ‘no podem tornar a basar el nostre creixement en l’endeutament’. Martí ha fet aquesta reflexió en un discurs marcat per l’optimisme de cara a la recuperació per al 2014 i en què ha destacat els indicadors positius que s’han començat a constatar durant el 2013.

Ràdio i Televisió d’Andorra ha emès, com cada any, el tradicional discurs de Cap d’Any del cap de Govern, aquest dimarts a les 21 hores. Enguany el missatge del mandatari s’ha situat a les dependències del Govern, després que anys anteriors es desplacés a llocs com una escola o una cuina d’un hotel.

El missatge que ha volgut transmetre en aquesta ocasió Toni Martí és d’optimisme. En el discurs reconeix que ‘acomiadem avui un any encara marcat per una situació econòmica difícil’, però assenyala que en les últimes setmanes s’han conegut indicadors ‘que conviden a l’esperança’. Fa referència al fet que ‘l’èxit va sempre aparellat amb l’esforç i el nostre esforç col·lectiu comença a donar resultats’.

Així, Martí destaca indicadors com la creació de nous comerços gràcies a l’obertura econòmica, el repunt del comerç, o l’augment del nombre de visitants, que atribueix a ‘apostes arriscades’ com el Cirque du Soleil o altres esdeveniments organitzats amb els comuns. A més, parla de Naturlàndia i Inúu com a ‘dues apostes que confio que s’aniran consolidant’, i assegura que ‘gràcies a totes aquestes iniciatives, el nom d’Andorra comença a associar-se a esdeveniments internacionals de primer nivell’.

Pel que fa al mercat laboral, Martí es felicita del descens continuat dels darrers mesos del nombre d’aturats i diu que ‘el fruit que tots desitgem amb més intensitat és la creació de llocs de treball, que serà el símptoma més clar de la recuperació econòmica’.

Martí confia en la recuperació econòmica per al 2014 però diu que de la crisi s’ha d’aprendre la lliçó que ‘no podem tornar a basar el nostre creixement en l’endeutament’. Així fa referència a la ‘regla d’or’ que s’aplicarà al sistema de pensions perquè no es gasti més que el que s’ingressa, i considera que ‘hauria de ser la norma bàsica de tota la gestió pública’, perquè ‘no es pot estirar més el braç que la màniga; i si un dia s’ha de gastar més del que s’ingressa, s’haurà d’estalviar l’endemà’.

Durant el seu missatge als ciutadans, Toni Martí també ha tingut un ‘pensament per aquells que ho estan passant malament i que pateixen els efectes de la crisi’.

Per al proper any, el cap de Govern assegura que continuarà agafant decisions, i que encara que els canvis ‘potser triguen a arribar més del que ens agradaria’, opina que el més important és ‘que els fem plegats’. Si és així pronostica que ‘serem un país imparable’.

1 comentari

  1. La meva cunyada, 54 anys, dependenta, fa dos anys que no troba feina. Els empresaris no volen gent ‘gran’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada