El Debat d’Orientació Política que ha començat aquest dijous amb el discurs del cap de Govern ha servit a Toni Martí per avançar alguns dels eixos de les principals lleis que entraran a tràmit parlamentari un cop s’hagin aprovat en la sessió de Consell de Ministres del dia 3 de juliol. Es tracta de la reforma de la CASS i l’IRPF. Pel que fa a la CASS, Martí ha anunciat un increment de la cotització de la branca de vellesa del 10% al 12% i una reducció de la cottització per malaltia del 10% al 8%. Així mateix ha dit que s’introduirà un factor de sostenibilitat, però que es desvincularia de l’IPC, i es limitaran les pensions més altes. Finalment, s’augmenta el període mínim de cotització per tenir dret a una pensió i s’endarrereix l’edat de jubilació anticipada, sense precisar quina serà. Tot i aquestes mesures, Toni Martí ha avisat que en el futur s’haurà d’afrontar la necessitat d’una nova reforma que haurà de pasar per un augment substacial de les cotitzacions, cosa que ara no han volgut fer per evitar gravar més empreses i treballadors. En l’horitzó també ha dit que ‘s’han de cobrir els futurs dèficits de la branca de vellesa sense afectar el nivell de reserves’ (la branca de vellesa té 890 milions de reserves i els compromisos adquirits de pensions futures ascendeixen a 5.200 milions d’euros). El cap de Govern no ha estalviat crítiques als socialdemòcrates per no voler fer un pacte d’Estat per a la reforma de la Seguretat Social.

Amb aquestes mesures, el cap de Govern també ha anunciat que s’està treballant, conjuntament amb França, per dotar la CASS i el Ministeri de Salut i Benestar d’un servei d’inspecció ‘realment efectiu per combatre els abusos del sistema’, ha dit. A més, les pensions no contributives es finançaran amb càrrec directe al pressupost de l’Estat.

Abans de parlar de la CASS, però, Toni Martí s’ha referit a la destrucció de llocs de treball, l’alt nivell de desocupació i els programes per fomentar l’ocupació i la formació dels aturats. Ha anunciat una partida pressupostària per al 2014 de 2 milions d’euros per a programes d’ocupació en benefici de la col·lectivitat. A més, ha fet pública la previsió que arribin a 225 treballadors contractats durant aquest any a través d’aquests programes.

Pel que fa als programes de foment de l’ocupació i de la formació, el cap de Govern ha dit que s’han ocupat 18 llocs de treball, dels 30 que s’han ofert, i ha assegurat que s’augmentarà la partida pressupostària destinada a aquests programes.

Amb tot, Toni Martí ja ha posat damunt la taula el subsidi d’atur, però amb matisos: ‘en un futur’, ha dit, ‘caldrà obrir el debat sobre una assegurança d’atur per capitalització, proveïda amb les cotitzacions de treballadors i empresaris’. Ara no és el moment, assegura, perquè ‘seria afegir més càrregues socials en un moment complicat’ i ho deixa per quan l’economia remunti.

En aquest tema ha estès la mà a l’oposició per assolir un ‘gran acord polític’ ja que els socialdemòcrates ho havien portat en anteriors programes electorals, moment que ha aprofitat per fer referència al recent trencament del PS dient que ‘espero que aquest esperit constructiu i de consens (…) es mantingui en aquest punt en futures legislatures malgrat la recent escissió del Grup Socialdemòcrata’.

Tot i això, Toni Martí ha assegurat que l’any passat els beneficiaris de prestacions socials van arribar a 12.403 persones, un 16% de la població, i que la despesa social va superar els 19 milions d’euros.

Ha estat en aquest punt que el cap de Govern ha aprofitat per qualificar de demagògiques i populistes les comparacions de les retallades a Andorra amb la de la resta dels països europeus: ‘intentar establir qualsevol paral·lelisme entre la contenció de la despesa a Andorra i les retallades als països europeus és un exercici de pura demagògia’.

 

Jubilacions funcionaris

Pel que fa a la reforma dels complements de jubilació dels funcionaris, Toni Martí ha assegurat que durant el juliol s’haurà tancat la negociació amb els sindicats i que es podrà debatre durant el proper període de sessions per acabar aprovant-la abans de finals d’any. Ha assegurat que el percentatge de garantia de sou del 70% ‘es reduirà significativament’ i que a partir de la nova llei, ‘els funcionaris hauran de contribuir per pagar part del seu complement de jubilació’. Aquesta contribució serà a parts iguals entre treballador i administració, un 2% per cada un.

 

Nou conveni francoandorrà

El discurs del cap de Govern també ha servit per anunciar la imminent signatura a París d’un nou conveni francoandorrà en matèria educativa. Segons Martí, aquesta signatura significa garantir durant almenys deu anys la presència del sistema educatiu francès ‘de qualitat i acreditat arreu del món’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada