Quan començava la dècada dels 70, les emissores de ràdio espanyoles despertaven a la gent amb la cançó Un rayo de sol del grup Los Diablos que els va valer el seu primer disc d’or. Avui, quatre dècades més tard, el tema està perfectament vigent i el grup continua amb el mateix dinamisme que aleshores. I els que ho desitgin, així ho podran apreciar aquest diumenge en el concert “en pur directe” que oferiran a la plaça de la Germandat i que és una de les novetats de la programació de la Festa Major d’enguany.

En una animada conversa amb el cantant i fundador de legendari grup espanyol, Agustí Ramírez ens confessa una opinió que confirma la premissa que la vida són cicles i que tot torna. Segons explica, “el vinil tornarà”. Un argument que, a priori, sembla com a mínim agosarat donada la penetració social dels nous avenços tecnològics, però que el cantant raona de la següent forma: “totes les companyies van reeditar els èxits dels seus artistes amb l’aparició del CD, però jo crec que es tornarà als vinils perquè té un altre so, un greu i una imperfecció que no té un CD”. Agustí Ramírez insisteix en què “sona millor i, fins i tot, els discjòqueis els prefereixen”.

Los Diablos i Andorra tenen una estreta relació tant a nivell professional com personal. Aquesta és la tercera vegada que actuen a Sant Julià de Lòria, tot i que també van actuar un cop a Encamp. I la lluna de mel de Ramírez i la seva dona va tenir lloc al país “ara fa 43 anys i des d’aleshores, una setmaneta cada mes venim”. A banda, els avantatges comercials que Andorra tenia sobre Espanya durant les dècades dels 70 i 80, feien que vinguessin a comprar discos, “perquè sortien abans”. Mantenir un grup musical unit després de 4 dècades passa, a criteri de Ramírez, per la unió i el respecte. “Si som cinc o sis, cadascú té la seva manera de pensar”, diu que afegeix a mode d’anècdota que, l’any de les olimpíades a Barcelona, quan van sortir “Els Manolos, que eren deu”, els vaig dir “vaja problema tindreu”.

En el cas de Los Diablos el secret de la longevitat rau en què “des de sempre, cadascú s’ha ocupat d’una cosa concreta” i això permet mantenir una estructura organitzativa. Los Diablos fan moltes actuacions a Miami i països de llatinoamèrica, cosa que Ramírez atribueix al fet de pertànyer a una multinacional com EMI Odeón. En aquests països, està de moda recuperar cançons dels 70 i 80 i per això feina no els en falta. Al concert del diumenge, Los Diablos oferiran un repertori d’allò més conegut amb temes com ara un “Rayo de sol”, “Fin de semana”, “Acalorado”, “Lazos de amistad”, “Rosana” i tants altres que hem sentit sense cansar-nos durant anys i anys. I un especial record amb Help en homenatge a qui va ser el seu productor Tony Ronald, a més de medleys o popurris d’altres cançons.

Tot, amb l’equip tècnic propi que fa que sempre es pugui traure el màxim partit de l’actuació. Amb molta naturalitat i un cert orgull, Ramírez confessa que “a Andorra sempre hem fet ple i ara més que tot se sap i hi ha molta més difusió”. I per últim, una pregunta: saben quin grup té el rècord absolut de permanència en la primera posició de Los 40 Principales amb 33 setmanes?. La resposta la poden veure i escoltar el diumenge a partir de la mitjanit a la plaça de la Germandat.

(Text i foto: Comú Sant Julià)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada