Divendres i dissabte, 16 i 17 de novembre, Sant Julià de Lòria s’ha tornat a omplir de joves procedents de diversos punts del territori, especialment, Andorra i Catalunya, per compartir la 6ª edició del Canòlich Music. Des de l’organització estan molt satisfets per la implicació dels nois i noies en les activitats, i consideren que és un esdeveniment madur i consolidat dins de les activitats d’Andorra i també com activitat de lleure i espiritualitat pels joves, en la que poden viure valors sòlids i eines per la seva vida quotidiana.

El delegat de Joventut del Bisbat d’Urgell, Lluís Plana, s’ha mostrat molt content en la seva valoració de la present edició del Canòlich Music: “La implicació dels joves, dels voluntaris i dels artistes i grups fa que el festival sigui un referent i creixi any rere any. El Delegat d’Ensenyament i Rector de Sant Julià de Lòria, la parròquia organitzadora, Mn. Pepe Chisvert, referma que el festival és un espai de trobada i que a Andorra, en la seva vocació de cruïlla de camins, això té un gran valor”.

 

La sica com a eina de transmissió de valors

Des del Canòlich Music creiem que la música és una de les millors eines per acostar als joves a l’espiritualitat i, alhora, fer-ne una transmissió de valors. Per aquest motiu, es fa un gran esforç en programar artistes d’arreu amb diversos estils musicals i, que tenen en comú una clara vocació de divulgació de valors sòlids cristians.

La inauguració del festival va anar a càrrec -divendres al vespre- d’un grup molt amic del festival Canòlich Music, Sal150: com ells mateixos diuen, ’s’hi senten com a casa’. Aquest any, però, portaven una novetat important, el seu nou disc ‘Vale la pena vivir’. Els joves, que molts entonaven les cançons amb els artistes, van ballar de principi a fi del concert. Seguidament, el DJ portuguès Gui Brazil va fer una sessió musical apoteòsica, els seus missatges i videoprojeccions el van fer connectar ràpidament amb el seu públic.

Durant el matí del dissabte el dia més important del festival, la pregària i les reflexions s’han combinat amb la música de diversos grups d’estudiants procedents de l’escola Jesús i Maria, escola del barri de Sant Gervasi (Barcelona). Una manera efectiva de captar l’atenció, implicar, motivar i cohesionar als joves.

Al vespre, després de les activitats i Eucaristia, s’han reprès les darreres actuacions musicals. Els primers, han estat el grup local Cor Rock d’Encamp, que ha interpretat magistralment versions corals de música pop, rock i grans ‘hits’. Tot seguit, un dels moments més esperats, la tornada de LZ7 al Canòlich Music, el grup cristià de rap i de ball originari de Manchester, que ha interpretat temes coneguts del seu repertori com ‘Home’, ‘So good’ o ‘The two left feet’. La clausura del festival ha anat a càrrec de NIRA, el DJ resident a Benicarló, ha fet ballar a tothom fins a l’últim segon.

 

Activitats amb valors entorn dels Drets Humans

Amb motiu del 70è aniversari de la declaració universal dels drets humans, el Canòlich Music ha triat aquesta temàtica com a eix de les activitats i reflexions del festival. Tant el matí com la tarda del dissabte, s’han organitzat tallers com el Crist Xperience o l’activitat a la natura ‘Els camins saludables dels drets humans’, els nois i noies han fet un tram caminant vorejant el riu. Aquest recorregut forma part d’una ruta impulsada pel Govern d’Andorra i els comuns (ajuntaments) per transmetre els valors i els bons hàbits a la societat.

L’Eucaristia, l’acte central del Festival Canòlich Music, ha aplegat novament centenars de persones de totes les edats, provinents d’Andorra, la Seu d’Urgell i les comarques properes, València, Tortosa, Lleida i Barcelona. Aquesta vegada, s’ha comptat amb una actuació musical en directe animada per David Pradas i el seu projecte visual i musical “David Pradas Project”.

La missa ha estat presidida pel Mossèn Pepe Chisvert, i concelebrada pel Sotsdelegat de Joventut, Mn. Gabriel Casanovas, el Delegat de Joventut del Bisbat de Tortosa, Mn. Ivan Cid, el Delegat de Joventut del Bisbat de Lleida, Mn. Manel Mercader, que acompanyaven grups de joves participants i per d’altres capellans joves de la diòcesi, que s’han barrejat entre els joves durant la celebració, i altres sacerdots d’Andorra i de la diòcesi que també han volgut participar. L’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, ha fet el tancament de l’acte: en l’Acció de Gràcies, al final de la cerimònia ha volgut fer-se present, i ha engrescat els joves a seguir en el camí de la fe, ja que ells són els protagonistes de la nostra Esglèsia. La missa, molt viscuda pels joves, ha estat organitzada per un equip format per Ramon Oromí, el Xavier Coma i David Pradas, tots molt vinculats a la pastoral juvenil del Bisbat d’Urgell. Ha tingut tres moments remarcables: el moment del perdó, de l’ofertori i de la pau, en els que a través de símbols -com la incorporació dels drets, llavors i una olivera s’ha treballat amb els drets i la capacitat de totes les persones de fer del món un espai de pau i d’entesa i de sosteniment.

 

El Canòlich Music, un festival amb 6 anys de vida

El Festival Canòlich Músic va néixer fa sis anys de la iniciativa d’un grup de joves monitors vinculats a la Delegació d’Ensenyament i de Joventut del Bisbat d’Urgell, i va trobar en la parròquia de Sant Julià de Lòria un espai on desenvolupar-se, amb el suport del Comú (ajuntament) de Sant Julià, del govern d’Andorra i de diverses empreses i particulars. Cada any ha treballat un tema, amb la intenció de fer arribar valors sòlids als nois i noies, adolescents i joves que estan construint la seva pròpia percepció de la realitat i del món que els envolta; enguany se celebra el 70 aniversari de la Declaració universal dels drets humans.

Es divulga essencialment a través de les escoles, els mestres i animadors que estan interessats en desenvolupar aquestes dimensions en els joves en diverses àrees geogràfiques: el Principat d’Andorra, l’àrea pirinenca i les escoles de les principals capitals de comarca, de les comarques de Lleida i també algunes escoles de Barcelona i València.

Els joves viatgen amb els seus monitors i mestres a Sant Julià de Lòria i tenen l’oportunitat de compartir espais, tallers, i concerts, i conèixer-se. Per molts, la pregària no és aliena a les seves vides, però per alguns, les pregàries de benvinguda el divendres al vespre i al matí del dissabte, molt testimonials i en clau de llenguatge juvenil, són una experiència que els obre la porta a l’espiritualitat.

Els delegats de Joventut i Ensenyament del Bisbat d’Urgell, Lluís Plana i Mn. Pepe Chisvert, són els que han liderat aquest projecte, conjuntament amb l’equip organitzador i el suport d’un equip d’unes 70 persones voluntàries, que articulen l’organització dels espais per dormir, els àpats, els tallers, l’atenció als grups i les activitats.

Hi col·laboren els serveis de circulació i manteniment del Comú (ajuntament) de Sant Julià de Lòria, i empreses vinculades a les telecomunicacions en el suport logístic i el Govern d’Andorra, en la promoció d’una alimentació saludable en els àpats inclosos en les activitats del festival.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada