El càncer de bufeta urinària, el més diagnosticat a Andorra els darrers cinc anys

Hospital Nostra Senyora de Meritxell
Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Foto: ARXIU

En cinc anys, a Andorra s’han detectat 177 casos de càncer de bufeta urinària, amb una trentena de casos anuals. Una patologia que ha afectat majoritàriament homes d’edats compreses entre els 71 i els 80 anys.

Així és desprèn dels quadres del ministeri de Salut que es basen en els pacients que han estat atesos a l’hospital.

Uns gràfics que situen el de còlon en la segona posició, amb la detecció de 149 casos,sobretot en homes d’entre 61 i 70 anys.

Tanquen el rànquing dels quatre més freqüents, el de pulmó, 107 casos en cinc anys, i el de mama. Dels 102 casos detectats, només un home l’ha patit. I és que el de mama té major prevalença entre les dones d’entre els 40 i els 50 anys.

En la resposta que el ministeri de Salut ha donat als consellers socialdemòcrates s’evidencia que encara no s’ha creat un registre de càncer poblacional.

Diu que aquest projecte es treballa amb el suport de l‘Institut Català d’Oncologia i que hauria de donar molta més informació de la incidència d’aquesta malaltia al país.

De fet, un cop creat, el registre ha de recollir informació d’una manera continuada, sistemàtica i estandarditzada de tots els casos de càncer diagnosticats, la mortalitat, la supervivència o la seva incidència per edat i sexe.

També s’especifica que aviat estarà enllestit el programa de detecció precoç del càncer colorectal.

TOTES LES NOTÍCIES