El camí transfronterer que unirà l’Alt Urgell, Andorra i l’Arièja es posarà en marxa a la primavera

Després de l’acceptació de la incorporació d’un nou soci, el projecte europeu “Fer de la frontera un camí cap a la formació” treballa per posar ben aviat en marxa un camí transfronterer que uneixi l’Alt Urgell, Andorra i l’Arièja i la creació d’un màster universitari per a la revitalització del territori.

El projecte “Fer de la frontera un camí cap a la formació” forma part del programa europeu “Programa Operatiu de Cooperació Transfronterera Espanya-França-Andorra” que es va iniciar el juliol de 2010. Aquest projecte té com a principal objectiu la revitalització del territori a través de tres accions de gran impacte: la creació d’un camí transfronterer que uneix els tres territoris; la posada en funcionament d’un màster anomenat “Esport, turisme i desenvolupament transfronterer”, que es farà entre l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya i la Universitat Paul Sabatier de Toulouse, així com la construcció i adaptació de dos centres de suport al camí i a la formació.

Després d’un llarg recorregut marcat per les dificultats i un context socioeconòmic complex, la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), òrgan gestor del programa, ha aprovat recentment la proposta d’ampliació del partenariat del projecte. D’aquesta manera, per la banda catalana hi participen 3 socis: l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya(INEFC)-que actua com a cap de files del projecte,- l’Entitat Municipal Descentralitzada(EMD) de Bescaran (Valls de Valira, l’Alt Urgell) i la darrera incorporació, l’ajuntament de La Seu d’Urgell.

La part francesa compta amb la participació del municipi d’Auzat (Arièja). Respecte a la part andorrana, l’any 2009 els Comuns d’Andorra van acordar participar al projecte amb l’objectiu principal de promoure la xarxa de camins de muntanya i zones d’interès turístic. D’aquesta manera, Andorra té un paper actiu en la implicació i el suport al projecte mitjançant la participació com a soci, en el disseny dels continguts curriculars de la formació, en la col·laboració de les propostes de comunicació i comercialització del producte o fent front a les despeses d’arranjament i adaptació del camins.

Posada en funcionament el camí transfronterer

Gràcies a l’aprovació d’aquesta modificació, es preveu que al voltant de la primavera d’enguany es posi en funcionament el camí transfronterer, i també que s’iniciï la primera edició del màster “Esport, turisme i desenvolupament transfronterer”de cara al curs 2013-2014. També s’està treballant intensament en la creació dels centres de suport al camí i a la formació, tant a la Seu d’Urgell com a Auzat, així com en un nou espai de suport al camí amb la recuperació de l’antic Molí a l’EMD de Bescaran.

Tots els responsables polítics del partenariat consideren que aquest projecte aportarà vitalitat als 3 territoris i que promourà la col·laboració i el treball en equip que pot estendre’s més enllà del projecte amb la creació de noves sinèrgies i oportunitats.

1 comentari

  1. Eiii un camí transfronterer??

    Hi ha cap planol del projecte? sabeu si estará acabat a l’estiu? i el recorregut total en km?

    M’agradaria fer-lo amb bicicleta de muntanya, com per exemple la ruta ‘Pedals de foc’!!

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES