El Cadí Circuit Fer celebra 10 anys d’augment de l’afició a les curses de muntanya

El Cadí Circuit Fer ha abaixat el teló de la seva desena edició tot celebrant aquest aniversari rodó en el marc de l’acte de cloenda i lliurament de premis, que va omplir la Sala de Sant Domènec aquest diumenge a la tarda. Al llarg de la trobada es va lliurar els premis als atletes que han fet podi en les diverses categories del rànquing, com també als finishers.

Un dels trets distintius d’aquesta commemoració ha estat la presentació del documental Units per les muntanyes, dirigit i produït per Eva Clausó, que mostra el vessant més humà del Circuit Fer mitjançant el seguiment de totes les curses que s’han fet enguany. El vídeo, de 50 minuts de durada i que segueix un esquema semblant al de la sèrie televisiva Tatuats pels Pirineus, incideix en l’esperit de superació dels participants de diferents nivells i en l’estret vincle que s’ha establert entre les curses i els pobles que les organitzen.

Al film hi apareixen molts veïns i residents que hi col·laboren com a organitzadors, voluntaris, proveïdors o bé simplement com a espectadors. En molts casos, per a aquestes poblacions les respectives curses ja s’han convertit en una de les principals activitats de tot l’any i han ajudat a recuperar camins i corriols o bé a revaloritzar elements del patrimoni natural i cultural. El documental ha rebut el suport de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, l’IDAPA, Cadí i Caixabank.

El president de la Unió Excursionista Urgellenca i coordinador del Cadí Circuit Fer, Xavi Escribà, va agrair l’excel·lent rebuda que ha tingut Units per les muntanyes i va avançar que properament es publicarà a internet o bé s’emetrà per televisió per tal que pugui arribar a tothom. Escribà fa un balanç molt positiu d’aquesta primera dècada, que ha coincidit amb una explosió de l’afició per les curses de muntanya, el qual s’ha reflectit en l’augment tant de curses com de participants.

En aquest acte es va presentar justament les dades d’aquesta evolució. El Cadí Circuit Fer va començar el 2009 amb 4 curses, el 2012 ja en tenia 8 (6 de puntuables i 2 amigues), el 2013 ja es va augmentar fins a 10 i el 2014 es va consolidar la xifra d’11 curses, de les quals en aquesta última edició 10 han estat puntuables, amb la darrera incorporació de La Foranca d’Alàs com a cursa amiga.

Pel que fa a participants, al 2009 es va començar amb un total de 456 corredors i des de llavors s’ha viscut un creixement sostingut. Per exemple, al 2011 ja es va arribar als 684 i el 2012 es va augmentar fins als 1.135, gairebé el doble. Els anys següents es va sumar una mitjana d’uns 200 inscrits més cada any fins arribar als 2.067 participants de l’edició 2017, que va establir un rècord. Enguany la xifra ha estat semblant, amb 2.010 inscrits entre totes les proves.

Des de l’organització també s’ha subratllat el fort increment de la participació femenina, que des del 2011 s’ha triplicat. Aquell any hi van participar 166 dones, mentre que al 2015 ja éren 267 i enguany s’ha arribat quasi al mig miler, amb 493 corredores. Per tal de reconèixer aquesta fita, a la cloenda es va homenatjar Piedi Parejo -guanyadora de les dues primeres edicions- en representació de totes les atletes. Parejo va ser obsequiada amb un formatge de Cadí, patrocinador principal de la lliga de curses.

Reconeixement als campions

Pel que fa als resultats, els protagonistes destacats de la gala van ser els guanyadors absoluts del Cadí Circuit Fer 2018: el rubinenc Jordi Gallego, en homes, i la barcelonina Laia Martínez, en dones. El podi absolut masculí el completen Emilio Fernández (2n) i Marco Moreira (3r); i el femení, Maria Grau (2a) i Roser Español (3a).

Quant a les categories, Gallego i Martínez han estat també els campions en sèniors i en la general absolut de mitja i llarga distància. Els títols de veterans han estat per a Jaume Ribera i Roser Español; en màsters, per a Josep Sánchez i Encarna Perona; en júniors, Sergi Caballero i Andrea Sinfreu; i en xics, Nil Cardona i Laura González.

A la modalitat de curses verticals, els guanyadors sèniors són Jordi Royo i Imma Parrilla; i quant als joves, Nil Cardona i Andrea Sinfreu. Cardona també ha guanyat el rànquing juvenil de mitja i llarga distància, en què el títol femení és per a Laura González. Finalment, al Circuit Fer Petit, els campions en categoria marrecs són Bernat Gomà i Martina Bertran; i en xics masculí, Ot Bertran.

L’acte també va reconèixer un any més els Finishers amb un mallot acreditatiu. Enguany hi ha hagut 16 corredors i corredores que han acabat totes 10 curses del circuit, 10 participants més que n’han acabat 9, un total de 14 que n’han completat 8, i 20 que n’han finalitzat 7. També hi ha hagut 8 finishers del Circuit Fer Petit, dels quals sis han fet totes 6 curses i els dos restants n’han fet 5.