El Butlletí de perill d’allaus d’Andorra s’amplia amb el detall del risc segons l’alçada i les zones

El Butlletí de perill d’allaus del Principat d’Andorra, que elabora el Servei Meteorològic de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, s’amplia gràcies als nous sondatges nivològics que es fan a alta muntanya, i oferirà el detall del risc d’allaus segons l’alçada i les zones del Principat.

Les millores que s’incorporen són fruit d’un estudi del comportament del mantell nival a diferents alçades i deferents parts del país i es poden dur a terme gràcies als nous sondatges nivològics que es fan des d’aquesta temporada a l’alta muntanya, allunyats de la influència de les estacions d’esquí i de les poblacions. L’ampliació del butlletí representa un complement d’informació que proporciona més detall sobre el perill d’allaus al país. Així, es dóna més importància a les alçades on canvien les propietats del mantell nival, les orientacions dels vessants i les zones d’Andorra on aquest mantell nival és diferent. L’ampliació del butlletí constarà de dues parts principals, a més d’oferir informació ràpidament interpretable amb les icones de referència internacional del perill d’allaus, com és l’escala del perill d’allaus, les alçades on podem trobar neu contínua i els vessants més exposats a aquest perill.

La primera de les parts, que serà la que incorporarà més novetats, serà la informació que es mostra a través del mapa d’Andorra. En aquest mapa es mostrarà, a través dels colors de referència de l’escala europea de perill d’allaus (verd, groc, taronja i vermell), com varia el perill d’allaus segons l’alçada, els vessants i les diferents parts del Principat. Aquest mapa anirà acompanyat d’una explicació de l’estat del mantell nival, uns consells relacionats amb l’estat de la neu per a les activitats quotidianes i/o d’oci que es portin a terme a les zones nevades i una previsió de l’evolució d’aquest mantell per als següents dies.

Aquesta informació, que es publicarà com a mínim dos cops a la setmana (dimarts i divendres), és una ampliació del Butlletí de Perill d’allaus que elabora diàriament el Servei meteorològic d’Andorra, i estarà disponible, com ho està actualment el Butlletí de perill d’allaus, al web www.meteo.ad. La principal novetat que inclourà aquesta ampliació és que no tot el país quedarà afectat pel mateix tipus d’alerta per perill d’allaus. Així, per exemple, on no hi hagi neu no es mostrarà cap tipus d’alerta i al mapa es podrà veure de color gris. A la cota on el mantell nival comenci a ser continu és on començarà a aplicar-se algun tipus de perill. Per altra part, també es podrà diferenciar, si les condicions de neu ho requereixen, el perill d’allaus entre el nord del país i el sud d’Andorra.

A més, s’inclourà un detall dels Parcs Naturals i espais protegits del Principat d’Andorra (Sorteny, Comapedrosa i Vall del Madriu-Perafita-Claror), on les activitats afectades per la neu poden tenir major risc pel major nombre de persones que hi accedeixen.

Als mapes s’hi podrà interpretar com queden afectats pel perill d’allaus les diferents valls del país, les principals poblacions i els principals cims. Tota aquesta classificació i diferenciació del perill d’allaus es pot dur a terme gràcies a la col·laboració entre l’Àrea de cartografia del Ministeri d’Ordenament Territorial i el Servei meteorològic del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.