bus salut

El ‘Bus de la Salut’, el nou servei itinerant per a la prevenció de malalties cardiovasculars, ha fet parada aquesta setmana a la Seu d’Urgell. El vehicle ha estat instal·lat fins aquest dijous a l’aparcament Doctor Peiró per oferir de manera gratuïta proves als veïns sobre el seu estat de salut.

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i la regidora de Salut de l’Ajuntament urgellenc, Montserrat Bonet, han visitat aquest bus on es realitzen proves per analitzar els nivells de l’usuari pel que fa a paràmetres com ara la sang, l’orina, el pols o bé el volum abdominal i del coll.

Al respecte, la regidora de de Salut ha fet palès la satisfacció de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell per haver pogut participar en aquest estudi científic, pioner en el diagnòstic precoç de les malalties cardiovasculars com l’infart, l’angina de pit o ictus. En aquest sentit, Montserrat Bonet ha remarcat que “aquestes malalties cardiovasculars són la primera causa de mort a Catalunya, i amb aquest projecte podrem avançar en l’aspecte preventiu de les mateixes, i alhora permetrà fer una detecció de malalties cardiovasculars no conegudes. Tot això amb ‘objectiu de millorar la salut dels ciutadans”.

Des del servei s’ha valorat el fet que la majoria dels qui s’han fet la prova presenten un bon estat de salut i un risc reduït de patir malalties del cor. Així, Tere Molí conclou que, en general, “a la Seu la gent es cuida”, si bé aconsella seguir sempre els consells mèdics elementals sobre alimentació, exercici o bé consum d’alcohol i tabac.

Proves a 12.000 persones en tres anys

La Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA), duen a terme aquest estudi científic pioner a Catalunya. Permetrà realitzar en 3 anys proves a 12.000 habitants de la demarcació amb risc de patir una malaltia cardiovascular o renal.

Les proves es realitzen en un bus medicalitzat que es desplaça in situ per les principals poblacions -incloses totes les capitals de comarca, com la Seu- per realitzar un diagnòstic precoç a una població diana d’entre 40 i 70 anys, seleccionada aleatòriament per acomplir diferents factors de risc.

En aquest primer any d’investigació, 4.000 persones seran convidades a pujar al ‘Bus de la Salut’, equipat amb les més avançades tècniques diagnòstiques i amb especialistes mèdics relacionats amb els trastorns vasculars i personal d’infermeria altament especialitzat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada