El Bulevard de les Estrelles estrenarà l’àmbit cultural amb una placa per als germans Claret

Fins ara al Bulevard de les Estrelles d’Andorra la Vella només hi havia plaques per a personalitats destacades del motor. El comú, però, vol inaugurar un nou àmbit, el cultural, i ho farà amb una estrella dedicada als germans Lluís i Gerard Claret. Així hi ha anunciat la cònsol major, Conxita Marsol, destacant que és “de justícia” que aquesta primera placa del món cultural sigui per a aquests dos músics “universals”. “Són els més indicats per inaugurar aquesta fase” del passeig, ha remarcat la cònsol major. Aquesta serà una de les activitats paral·leles a la mostra que s’ha inaugurat aquest dimarts al vespre i que repassa els 50 anys de trajectòria artística del dos germans. Una altra serà un concert que ambdós oferiran el 21 de desembre.

Oferir “una panoràmica exhaustiva” del que han estat 50 anys de carrera artística. Aquest és l’objectiu amb el qual s’ha inaugurat aquest dimarts al vespre la mostra ‘Lluís i Gerard Claret. 50 anys de carrera artística’ que es podrà veure al vestíbul del Centre cultural la Llacuna fins al 16 de novembre. La comissària de la mostra, Mònica Pagès, posa en relleu que els germans Claret són dos artistes molt coneguts però que “de vegades oblidem per què són tan populars” i amb aquesta mostra s’ha volgut incidir en les seves arrels, en les seves fites i els detalls del que ha estat aquest mig segle dalt dels escenaris i també com a educadors i impulsors de diferents projectes.

Els plafons que conformen la mostra recorren els esdeveniments més cabdals de la trajectòria dels músics, el violoncel·lista (Lluís) i el violinista (Gerard), entre els quals destaquen que amb set anys van conèixer Pau Casals, que era amic del seu pare i com aquesta coneixença va ser clau per a la seva immersió en el món de la música. Així ho ha destacat Gerard Claret, present a l’acte, que ha manifestat que “aquest contacte amb el Pau Casals” va ser alguna cosa que els “va marcar molt”. Claret s’ha mostrat molt orgullós que aquesta mostra es pugui veure al país ja que “és un element que explica molt bé com han estat aquests 50 anys i la vinculació amb Andorra”. També s’ha manifestat “il·lusionat” amb el fet de tenir una estrella al Bulevard de les Estrelles.

Tal com es pot veure a l’exposició i segons destaca Pagès, els dos germans han seguit trajectòries paral·leles des que participaven en les vetllades musicals impulsades per Bartomeu Rebés i el mestre Roure. De fet, tots dos van estudiar música alhora rebent, per exemple, classes d’Enric Casals, germà de Pau. Ja el 1968 comencen a tocar a l’orquestra Ciutat de Barcelona, en el que es considera el seu debut musical. A partir de llavors han estat diversos els projectes en què els dos germans han pres part. Tal com destaca Pagès, Lluís Claret ha tingut una major projecció internacional mentre que Gerard Claret “treballa més el territori” i, en aquest sentit, ha recordat que aquest any també en fa 25 de la creació de l’ONCA, de la qual el Gerard n’és el principal impulsor. Precisament ell mateix ha destacat la creació de l’ONCA com una de les fites de la seva trajectòria.