El brot de gastroenteritis a Catalunya ha estat causat per “contaminació fecal humana”

El secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Joan Guix, ha donat avui “per tancat” el brot de gastroenteritis transmès per consum d’aigua envasada. En roda de premsa, Guix ha explicat que els primers afectats van presentar símptomes el dia 11 d’abril i que des del 18 del mateix mes no s’ha notificat cap nou cas, per la qual cosa es pot donar per finalitzat ja que aquest tipus de virus s’incuba entre 12 i 48 hores. 

Salut ha atribuït a una “contaminació fecal humana” a l’aigua el brot de gastroenteritis que ha afectat 4.136 persones a Catalunya. Així ho ha apuntat aquest dilluns Albert Bosch, catedràtic de Microbiologia i director del grup de virus entèrics de la Universitat de Barcelona, després de donar a conèixer els resultats de les anàlisis fetes per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) en aigua envasada i mostres de femta de pacients afectats, que han confirmat un norovirus com a causa de les infeccions.

El brot ha afectat, a data 26 d’abril, 4.136 persones de 381 empreses ubicades en diferents municipis de les demarcacions de Tarragona i Barcelona. Concretament, 154 afectats de 47 empreses de la unitat de vigilància epidemiològica de Tarragona; 85 afectats de 44 empreses de la unitat de Barcelona-Nord Maresme; 825 de 51 empreses de la unitat del Vallès Oriental i del Vallès Occidental; 2.194 de 151 empreses a la ciutat de Barcelona notificats per l’Agència de Salut Pública de Barcelona; 55 afectats de 19 empreses de la Catalunya Central, i 823 de 69 empreses de la unitat de vigilància de la regió Sanitària de Barcelonès Sud.

Tots els afectats van presentar un quadre clínic lleu. 6 van requerir assistència hospitalària però van rebre l’alta mèdica entre les 24 – 48 hores posteriors.

La possible font de transmissió seria aigua de deu envasada a Andorra, on s’ubica la planta envasadora. Una empresa de l’Hospitalet de Llobregat va distribuir aquesta aigua en “coolers” de 18,9 litres de diferents lots. El secretari de Salut Pública ha insistit que des del Departament de Salut s’han fet diferents inspeccions en aquesta empresa distribuïdora i ha remarcat que “no hi ha hagut cap tipus de transgressió o anomalia”, i que en conseqüència, “no es planteja cap tipus de sanció”.

D’altra banda, Joan Guix ha explicat que les analítiques d’aigua fetes per la Universitat de Barcelona i el Laboratori de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) a Girona han identificat la presència de Norovirus i que aquests resultats coincideixen amb els de les analítiques en mostres de femtes d’afectats. En aquest sentit, Guix ha qualificat d'”excepcional” la presència de Norovirus en aigua envasada.

En la mateixa línia s’ha expressat el catedràtic de Biologia Molecular de Virus Entèrics de la Universitat de Barcelona, Albert Bosch, que ha destacat també que és “la primera vegada al món que es troba el Norovirus en aigua envasada” i que les analítiques presentaven nivells elevats d’aquest virus a l’aigua: entre 1.000 i 10.000 norovirus.

Els serveis de salut Pública de Catalunya continuen treballant en permanent coordinació amb els seus homòlegs andorrans en la investigació epidemiològica per determinar les possibles causes del brot.

7 comentaris

  1. La part positiva de la notícia: El Cinca no hi és!!!, de moment…

  2. Perdó, però dieu que “El brot de gastroenteritis a Catalunya ha estat causat per contaminació fecal humana” i que “Una empressa de l’Hospitalet de Llobregat va distribuir aquesta aigua en “coolers” de 18,9 litres de diferents lots”.
    Seria important resoldre el misteri de una contaminació no masiva per aigua que no seria de l’adeu peròs’apunta una empresa sense nom. Senyors periodistes, ¿poden resoldre el misteri?

  3. Això fa temps que dura. Aquest hivern a l.estació de Pal- Arinsal ja hi havia gent afectada del norovirus ditxós.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada