El Bisbat d’Urgell presenta el retaule amb més valor de l’època renaixentista

El retaule de la Pietat és un dels més valorats de l’època renaixentista al Bisbat d’Urgell i a Catalunya, ja que durant aquest període hi ha poques peces i es tracta d’un treball pioner. Després de cinc mesos de restauració del retaule, aquest divendres es presenta en societat amb un audiovisual que explicarà tot el procés i una conferència sobre la seva història al Museu Diocesà d’Urgell, on es troba el presbiteri de l’església de la Pietat, que actualment ha passat a formar part de les instal·lacions del museu.

Aquest retaule del segle XVI fou encarregat per la comunitat de preveres de la Pietat a l’escultor Jeroni Xanxo i pintat per Antoni Peitaví i Miquel Verdaguer, i ha estat restaurat per primera vegada en la seva història. La delegada de Patrimoni del Bisbat d’Urgell, Clara Arbués, ha qualificat el retaule de la Pietat com “el símbol del Renaixement i una peça de primer ordre”. L’acte d’inauguració tindrà lloc aquest divendres a les 19 hores i es demana confirmar l’assistència.

Després que el juliol del 2015 el retaule de la Pietat del Bisbat d’Urgell va ser trasllat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, aquest divendres es presentarà la seva restauració -la primera en la seva història- per commemorar el Dia Internacional dels Museus. Els treballs han durat cinc mesos, i el passat mes de gener fou remuntat al presbiteri de l’església de la Pietat, que ha quedat desafectada del culte i forma part de les actuals instal·lacions del Museu Diocesà d’Urgell.

Aquesta peça va ser encarregada per la comunitat de preveres de la Pietat a l’escultor Jeroni Xanxo i pintat l’any 1573 per Antoni Peitaví i Miquel Verdaguer, i es tracta del retaule més valorat del període Renaixentista, ja que segons ha explicat la delegada de Patrimoni del Bisbat d’Urgell, Clara Arbués, en aquell moment a les valls pirinenques es treballava amb un estil tardogòtic i aquest és “un retaule molt pioner a Catalunya”. A més, també és excepcional pel seu estat de conservació, que tot i estar molt brut “està molt ben conservat, tenim una peça de primer ordre”.

Arbués ha explicat que la restauració ha estat un procés de treball delicat en què ha primat el respecte per la peça i la seva història, i ha consistit a fer una primera neteja mecànica i després per parts s’ha fet un tractament específic amb neteja aquosa. Finalment es va procedir a fer els acabats i retocs perquè aquesta peça duri per molts més anys.

Durant l’acte d’inauguració que tindrà lloc aquest divendres a les 19 hores al Museu Diocesà d’Urgell, es projectarà un audiovisual del procés de restauració, i s’impartirà una conferència sobre la història del retaule i el seu context artístic, a càrrec del professor d’Història de l’Art Modern de la Universitat de Girona, Joan Bosch. Es prega confirmar l’assistència, ja que l’aforament és d’unes 60 o 70 persones.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES