El Bisbat d’Urgell inaugura la nova seu dels seus arxius

arxius bisbat

El proper divendres 10 d’octubre està previst l’acte d’inauguració del nou Arxiu Diocesà i Capitular d’Urgell que es durà a terme a La Seu d’Urgell a les 11 del matí.

L’acte comptarà amb la presència del Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Hble. Sr. Ferran Mascarell; l’ Alcalde de La Seu d’Urgell, Il·lm. Sr. Albert Batalla i el Director General de la Fundació “La Caixa”, Sr. Jaume Lanaspa, entre d’altres Autoritats, i estarà presidit per l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives i Sicília.

La nova seu dels Arxius del Bisbat d’Urgell està situada a l’edifici conegut com l’església dels Dolors de La Seu d’Urgell, situat al carrer Parc del Cadí, s/n, darrere de la S.E. Catedral de Santa Maria d’Urgell. Aquesta església està datada en el segle XVI i és de planta rectangular bastida al costat de l’edifici del Palau Episcopal.

D’aquesta manera, la documentació que fins a l’actualitat estava recopilada en diverses sales dins el Palau s’ha reunit en un sol indret, un Arxiu tecnològicament adequat, on es poden guardar els documents amb les condicions de manteniment i seguretat modernes. En les seves instal·lacions hi ha un despatx per a l’Arxiver, una Sala de lectura per a investigadors i s’ha dut a terme la recuperació del cor i de la nau principal de l’antiga Capella.

En aquesta nova seu dels Arxius del Bisbat d’Urgell, Urgellensis Ecclesiae Archivia, s’hi custodia l’Arxiu Capitular, l’Arxiu Diocesà i els Arxius Parroquials.

  • L’Arxiu Capitular conté la documentació generada al llarg dels segles IX al XX pel Capítol Catedral. Hi ha tota mena de documents: pergamins, actes capitulars, lletres, els volums del Notariat de la Seu d’Urgell, segles XIII al XVI, i altres actes jurídics, juntament amb els fons conservats dels monestirs antics del Bisbat d’Urgell, que foren extingits.
    Entre els pergamins, n’hi ha un del Monestir de Codinet de l’any 815, que és el pergamí datat més antic dels que es conserven a Catalunya.
    L’Arxiu Diocesà conté documentació que va des del segle XIV fins al segle XX. La documentació conté registres de Cúria, lletres, expedients d’ordes i de matrimonis i tota altra classe de documents del Bisbat.
    Els Arxius Parroquials són els llibres i documents, provinents de les parròquies, que apleguen tota la seva documentació anterior al segle XX.

TOTES LES NOTÍCIES