El banc UBS, condemnat a França a pagar 4.500 milions per ajudar a evadir impostos

El banc suís UBS ha estat condemnat aquest dimecres en un tribunal francès per practica bancària il·legal i blanqueig de capitals, de manera que haurà de pagar una multa de 3.700 milions d’euros, la major imposada al país per aquest tipus de delictes. Els advocats del gegant suís s’han afanyat a anunciar que recorreran la sentència.

El Tribunal de Gran Instància de París li ha imposat la condemna que havia estat sol·licitada per la Fiscalia Nacional Financera, al final de dues setmanes de vista al novembre passat, per haver creat un sistema d’evasió fiscal que va permetre evadir al fisc francès 10.000 milions d’euros entre 2004 i 2012. Segons l’acusació, l’entitat helvètica aconsellava a clients francesos adinerats obrir comptes a Suïssa per pagar menys impostos i quedar coberts pel secret bancari que hi ha en aquest país. Ho feia durant caceres, concerts o tornejos de golf als quals convidava als potencials clients. UBS, a més, haurà d’indemnitzar amb 800 milions d’euros a l’estat francès, que actuava com a acusació particular i reclamava el doble. A més, la filial francesa de l’entitat va ser condemnada al pagament de 15 milions d’euros.

Cinc dels sis acusats, empleats o dirigents del banc, han estat condemnats a penes de presó exemptes de compliment, entre 6 i 18 mesos, i a multes d’entre 50.000 i 300.000 euros. Només el que va ser número tres de l’entitat, Raoul Weil, ha estat absolt, en considerar el tribunal que no havia tingut influència en les activitats del banc en el mercat francès.

El gegant suís de la banca ja havia estat condemnat amb anterioritat en altres països per fets similars, tot i que a penes molt inferiors: de 780 milions de dòlars als Estats Units el 2009 (uns 690 milions d’euros) i de 300 milions d’euros a Alemanya el 2014.

UBS va assegurar en la seva defensa que va actuar conforme al dret suís i que no podia conèixer si els clients estaven al corrent amb el fisc francès. Fins a l’últim moment, l’entitat helvètica havia tractat de negociar amb la Fiscalia el pagament d’una indemnització per evitar arribar a judici, però les sumes proposades van ser considerades insuficients.