El Ballet de Moscu va interpretar de nou “ El Llac dels Cignes” de Tchaikovsky (1840 – 1893) a Andorra la Vella

El Ballet de Moscu va interpretar recentment “El llac dels Cignes” opus 20, compost per Piotr Ilich Tchaikovsky (1849 – 1893), amb un ple absolut, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Una producció que ja s’havia presentat al Principat d’Andorra,   l’Agost del 2011, en que també havia assolit un èxit aclaparador. Un fet que es va repetir igualment en la seva interpretació del “Trencanous” representat el novembre del 2011. La mateixa Companyia  a l’Agost del 2012 ens van apropar a “La Bella dorment”,  constituint així una trilogia dels Ballets més destacats del segle XIX.

Sota la direcció de Timur Fayziev i basant-se en la coreografia de Lev Ivanov i Marius Petipa, el Ballet de Moscu  va iniciar “El llac dels cignes”  amb el “pas de tres” que van interpretar A. Vilova, S. Matiusenscaia  V. Lolenko.

El repartiment de l’obra  en quatre actes, va ser protagonitzat per C. Terentiev en el rol de Odette (segon acte) i la mateixa ballarina va representar el personatge d’Odile al tercer acte. El seu “paternaire”  i alhora parella en la vida real,  A. Terentiev va fer el paper principal del príncep Sigfrid. Altres personatges destacats són la reina interpretada  per S. Shikina. El ballarí A. Balan va fer el paper del malèfic “Von Rothbart”. Va destacar també la interpretació del ballarí  P. Raykov que va interpretar el rol del “bufó”, un personatge característic, que dóna color a la trama inspirada en una llegenda nòrdica.

Els 4 cignes van ser M. Odinokova , N. Vorontsova,  A. Avilova i S. Matiusenscaia. A l’escena següent, els tres cignes van ser:  T. Kniaziukova, D. Ivanenko i V. Lenskaya. La resta de ballarins van interpretar a continuació les diferents danses, començant per la dansa espanyola, que van ballar plegats : M. Motorygina  i  V. Lolenko.

Va seguir el ballet amb la dansa de les núvies, on  S. Matiusenscaia va interpretar la dansa  italiana, A. Avilova va interpretar la dansa russa, D. Ivanenko va representar la dansa polonesa, mentre que  S. Dobrokhvalova va ballar la dansa hongaresa.

En una altra línia, del vestuari s’en va encarregar  la  Lisa Fayzieva, mentre que la il·luminació  va anar a càrrec de Tomás Prieto.

llac cignesFent un repàs de la història del Ballet “El llac dels cignes”, s’ha de dir que Tchaikovsky va rebre l’encàrrec del Teatre Bolshoi de Moscou  per a la composició d’aquest Ballet. El llibreto (del italià”librito”, és el que en el teatre en diriem el guió), va ser encomanat a Vladimir Petrovich Begitchev, (director dels Teatres Imperials de Moscou) i a Vasily Geltser (ballarí del mateix teatre). Ambdós van basar-se en un conte de J.K. August Musäus(1735 – 1787)  titulat “Der Geraubte Schleier”, que l’escriptor alemnay, en tant que un dels primers antòlegs de contes, havia recollit, com hem dit abans, inspirant-se en una llegenda nòrdica.

Tchaikovsky va compondre la música del  “Ballet el Llac dels Cignes”, entre l’any 1875 i el 1876 entre Rússia i París. Un fet que va propiciar que l’autor  rebés clares  influències d’altres compositors francesos del moment, com Leo Delibes (1836 – 1891)  l’autor de “Silvia” i “Coppelia”, ballets que es troben en una mateixa línia creativa.

Thaikovsky en la seva estada a París també va connectar amb la música de Jules Massenet(1842 – 1912)  i Georges Bizet (1838 – 1875), del qual va quedar gratament sorprès per la música de l’òpera “Carmen”.  

Per acabar,  s’ha de dir, que la música del ballet  “El llac dels Cignes” a part  de ser un  conte de fades on es representen els  contrastos  entre la bondat i la maldat o la felicitat i la desgràcia, té una gran riquesa melòdica,  que implica una gran maestria tècnica.

 Juntament amb la seva estructura simfònica, Tchaikovski  és capaç de seduir-nos a tots, talment com el “Ballet de Moscu”  que ens ha apropat  de nou,  a aquella llegenda nórdica,  on una princesa es transforma en cigne i fins i tot es sacrifica per als altres “cignes” d’aquell  “Llac encantat”,  per l’amor del seu  príncep blau.

TOTES LES NOTÍCIES