El  ‘Ball de l’Ossa’, que se celebra a Encamp cada dilluns de Carnaval des que ‘Sícoris’ va recuperar el text d’origen medieval durant la dècada dels 50 del segle passat, ha omplert l’aparcament del Prat de l’Areny de públic. El temps assolellat que ha fet durant aquest Carnestoltes ha contribuït a una resposta de públic que s’ha comptat per centenars en cadascun dels actes que ha organitzat la comissió de festes encampadana: el ‘Judici dels contrabandistes’ i la penjada del rei Carnestoltes, a més del d’aquest dilluns. Seguint el fil dels altres dos esdeveniments, la comparsa del ‘Ball de l’Ossa’ ha comptat amb una bona dosi de crítica barrejada amb sarcasme dirigida a càrrecs púbics que són o que han estat notícia aquests darrers mesos.

El ‘Ball de l’Ossa’, que s’ha representat aquest dilluns de Carnaval a Encamp, ha incidit en la crítica a algunes de les darreres decisions preses per càrrecs públics de la parròquia i del país. El temps ha acompanyat, i centenars de persones s’han aplegat als voltants de l’aparcament del Prat de l’Areny per veure aquesta representació d’origen medieval que ‘Sícoris’ va adaptar a mitjan del segle passat.

El guió del ‘Ball de l’Ossa’ és el mateix cada any. La representació necessita d’una vintena de personatges: set dallaires, quatre caçadors, l’ossa, quatre treballadors del COEX, el Fregó, la Fregona i els Senyors. La comparsa barreja diàlegs del guió clàssic adaptat, com les cançons ‘La desgràcia d’un pobre home’, ‘Sega-me-la arran’ i ‘Eixa nit hem mort la ruca’, amb afegits que els joves de la comissió de festes treuen de temes d’actualitat.

Enguany, algunes de les al·lusions han estat per a l’excònsol de Sant Julià processada: “No necessito la targeta ‘black’ que ja tinc la casa moblada’; per al ministre portaveu i per als periodistes: “Semblen els ‘paparazzi’ a la porta de Batllia esperant en Cinca’ o per al cònsol major de la parròquia, per “la treta de neu que els del COEX li fan als Cortals”.

A diferència del ‘Judici dels contrabandistes’ i del pregó que acompanya la penjada del Carnestoltes, que els joves preparen un cop per setmana des del primer divendres després de Reis, el ‘Ball de l’Ossa’ no requereix de més assaig que el que fan els membres de la comissió de festes el mateix dilluns de la representació.

Després de tres dies de Carnaval encampadà, aquest dimarts és el torn de la despenjada del Carnestoltes, a la plaça del Consell, i de l’Operació’, a la sala de festes del Complex Esportiu i Sociocultural.

Text i foto: ANA

2 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada