El 9è volum dels Quaderns d’Estudis Andorrans s’ha presentat aquest dijous amb l’objectiu de continuar difonent ‘el llegat històric que defineix la nostra identitat com a país’. Entre les temàtiques tractades en destaca el descobriment de diverses personalitats relacionades amb la història i la cultura d’Andorra i els Pirineus. És el cas del vescomte Pere Ramon de Cerdanya, pare de Sibila que al seu temps es va casar amb Pere Ramon de Castellbò. Una història que ‘ajuda a completar el llinatge dels vescomtats de Castellbò’, segons ha explicat el director dels Quaderns, mossèn Benigne Marquès. També es dóna a conèixer la figura del pintor Josep Oromí, autor d’alguns dels murals de Sant Joan de Sispony o de l’església de Sant Miquel i Sant Joan de la Mosquera, que li són atribuïts.

Els vescomtes de Cerdanya, el bisbe Simó de Guardiola o el pintor Josep Oromí són alguns dels protagonistes del 9è volum dels Quaderns d’Estudis Andorrans editat pel Cercle de les Arts i les Lletres. Com ha explicat el director de la publicació, mossèn Benigne Marquès, alguns dels temes han estat triats pels autors i d’altres s’han abordat per ‘circumstàncies especials’ que han fet que els seus estudis es veiessin reflectits en la publicació.

Algunes d’aquestes circumstàncies són la confusió del vescomte Pere Ramon de Cercanya amb el vescomte de Castellbò, que després d’algunes aportacions des de la Cerdanya ha s’ha pogut establir que hi va haver dos Pere Ramon en el mateix temps. Com ha explicat l’autor d’aquest article, Carles Gascón, aquesta història ‘ajuda a completar el llinatge del vescomtat de Castellbò i explica els dominis d’Urgellet i de la Cerdanya’. Els treballs d’aquest historiador indiquen que la filla del primer, Sibil·la, es va casar amb el segon, Pere Ramon de Castellbò, i la seva successió va provocar guerres entre la Cerdanya i l’Urgell. En el marc d’aquests esdeveniments es va produir la venda d’Andorra a Urgell, ha explicat Gascón.

Un altre descobriment que ha donat peu a un dels articles del Quadern és l’aparició de la sepultura del bisbe i príncep sobirà de les Valls d’Andorra, Simó de Guardiola, quan es van fer les obres del col·legi de les monges de la Seu d’Urgell.

Una carta i una ampolla donaven fe de la identitat del fèretre i el text de l’historiador Enric Moliné explica que l’antecessor del bisbe Josep Caixal va promoure la secció del carlisme i va ser desterrat pel Govern espanyol a l’estranger. Més tard, escriu l’autor, va poder tornar a la diòcesi i va morir allà. En una carta deixa constat que vol ser enterrat al col·legi de les monges. Una profusió de documents, ha apuntat mossèn Marquès, descriuen ‘la personalitat d’aquest bisbe, les dificultats que va viure al seu temps, la intel·ligència i prudència en la dificultat que ha de viure enfront del Govern espanyol, etc.’

També el pintor Josep Oromí és una de les sorpreses que es desvetllen en aquest novè volum, ja que arran de la petició d’informació d’una historiadora del Sud de França, Marquès troba a l’Arxiu Diocesà de l’Urgell un testament i diverses dades que permeten completar la biografia de l’artista. Per fer l’estudi tècnic de les seves obres es va comptar amb Maria Mercè Pujol que detalla els treballs d’aquest pintor de la segona meitat del segle XIX que gaudeix d’una col·lecció ‘extensa i interessant’ però de ‘qualitat desigual’, ha indicat Pujol. Entre les seves obres hi ha els murals de l’església de Sant Climent de Coll de Nargó, les pintures de Sant Joan de Sispony, les de l’església de Sant Miquel i Sant Joan de la Mosquera a Encamp o les de la capella de Casa de la Vall, entre altres.

Altres temes tractats en aquests Quaderns són els documents del fons Caboet-Castellbó de l’Arxiu Capitular de l’Urgell, d’abans i després dels pariatges; els límits dels termes i emprius de les poblacions de Sant Julià de Lòria i Arcavell als segles XIV i XV i les pintures murals de Sant Esteve d’Andorra.