El 9è Congrés Mundial de Turisme de Neu i de Muntanya espera arribar als 400 assistents

 La novena edició del Congrés Mundial de Turisme de Neu i de Muntanya, que enguany se celebra a Sant Julià de Lòria del 2 al 4 de març, espera arribar a una xifra similar de participants a la de fa dos anys i rebre entre 350 i 400 assistents de diferents països. De moment, ja han formalitzat la inscripció 70 persones, entre les quals només n’hi ha vint d’Andorra. D’altra banda, el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, ha explicat que aprofitaran l’estada al Principat del secretari general de l’Organització Mundial de Turisme, Taleb Rifai, perquè el Cap de Govern li lliuri una carta oberta del compromís d’Andorra cap a la potenciació en general del turisme, tant pel que fa la creació de llocs de treball, el desenvolupament de l’economia i també de la societat dins l’entorn del turisme i la potenciació de l’economia sostenible. En aquesta edició hi ha un canvi de director científic del Congrés, que enguany serà l’austríac, Christopher Hinteregger, facilitat per l’OMT i amb un gran coneixement del sector de turisme especialment de muntanya.

De moment ja han formalitzat la inscripció al 9è Congrés Mundial de Turisme de Neu i de Muntanya una setantena de persones – només vint d’Andorra- però s’espera que s’arribi als 400 assistents, una xifra semblant a la de la darrera edició. En aquest sentit, el cap de l’Àrea de Planificació Turística i Econòmica del Govern, Sergi Nadal, ha indicat que les inscripcions de la gent d’Andorra normalment són a última hora. De moment, ja s’han inscrit persones de diferents països: d’Espanya, França, Hongria, Itàlia, Marroc, Perú, Suïssa, vuit inversos del sector privat xinès i dotze de Corea. A més, esperen rebre una quinzena d’estudiants de la Universitat d’Andorra.

Durant la presentació, el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp ha anunciat que aprofitant la visita del secretari general de l’Organització Mundial de Turisme, Taleb Rifai, el Cap de Govern entregarà una carta oberta a Rifai indicant el compromís que tenen a l’hora de potenciar el turisme dins les estratègies polítiques de Govern. En aquest cas, la carta insisteix en què el turisme és un sector important tant pel que fa a la creació de llocs de treball, com en l’economia i també en l’economia verda i sostenible.

El ministre Camp ha indicat que la voluntat és intentar que cada vegada més vinguin ponents del sector privat perquè aportin noves iniciatives i experiències. Durant el Congrés, que se celebrarà del 2 al 4 de març a Sant Julià, els ponents tractaran el turisme esportiu com una oportunitat per a les destinacions de muntanya i també posaran sobre la taula si els esdeveniments esportius són palanques d’atractivitat i quin impacte tenen. Un altra tema que determinaran és fins a quin punt s’han de modificar els elements de la muntanya o si s’ha de mantenir l’autenticitat de l’entorn. Durant les sis sessions de treball es parlaran d’altres temes, com per exemple, el senderisme, que és un dels atractius del turisme de muntanya d’estiu i es veurà que s’està fent per valorar aquesta activitat.

El cap de l’àrea de Planificació Turística i Econòmica, Sergi Nadal, ha donat a conèixer el programa de treball, que comptarà amb un missatge de salutació a càrrec de l’alcalde de la Ciutat Metropolitana d’Ulsan, a la República de Corea, Kim Gi-hyeon, que explicarà la visió del turisme i els resultats d’Ulsan. Una altra intervenció especial és la que farà Mia Rowan que parlarà sobre l’aliança per les muntanyes de l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura. En total hi participaran quatre moderadors d’Andorra i una trentena de ponents -cinc d’Andorra-.

D’altra banda, Camp ha assegurat que el congrés està “molt consolidat” però ha afegit que s’han d’adaptar els continguts segons l’actualitat. Per aquest motiu, ha posat èmfasi en el turisme esportiu i d’aventura per atraure turistes a les estacions i desestacionalitzar la seva oferta, ja que el ministre ha explicat que el canvi climàtic pot anar reduint l’oferta d’hivern i “cal pensar en altres ofertes que permetin que les estacions de muntanya siguin atractives durant tot l’any”.

D’altra banda, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, ha explicat que “l’aventura és un equilibri entre risc i seguretat i per altra banda s’ha d’intentar buscar l’equilibri entre preservar i gaudir de la muntanya”. A més, el cònsol ha indicat que la Universitat d’Andorra intentarà fer un postgrau sobre el turisme de muntanya, i de moment s’està analitzant la possibilitat de fer-ho amb la Universitat Autònoma, l’associació Jussactiu i Themis.

El preu de les inscripcions continua sent el mateix que en l’edició anterior, 150 euros pels estrangers, 100 euros pels residents a Andorra, 50 euros pels estudiants i 60 euros per un sol dia. L’esdeveniment comptarà amb el suport dels set comuns, Andorra Turisme i Crèdit Andorrà, com a patrocinador, i disposarà de la col·laboració d’altres institucions i particulars.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES