Amb motiu del Dia Mundial d’Internet i després de l’onada de hackejos i filtracions massives dels últims mesos, el comparador d’assegurances Acierto.com ha realitzat un informe que revela alguns comportaments de risc entre els internautes espanyols. L’objectiu és el de conscienciar els usuaris de la importància de dur a terme una actitud responsable i segura a la xarxa.

I és que Espanya és el país europeu on més es navega per Internet; una nació que ja supera els 33 milions de navegants i que compta amb una taxa de penetració de smartphones de més del 80%. No obstant això, molts usuaris no actuen de manera responsable. Els espanyols no només no mantenen actualitzats els seus equips, sinó que ignoren com hauria de ser una contrasenya segura. En concret, 2 de cada 5 fan cas omís a les notificacions d’actualització automàtica del seu equip, i fins 89% desconeix com crear una clau segura que protegeixi les seves dades. Però només el 8% és conscient de la seva pròpia ignorància. La resta creu que n’hi ha prou que no contingui l’usuari o amb alternar majúscules i números.

Una bona contrasenya, però, hauria de no només combinar majúscules i nombres, sinó també minúscules i símbols o signes de puntuació; i comptar amb més de vuit caràcters de longitud (com més llarga, més segura). A més, hauria de prescindir del nom del propi servei, així com de dades obvies com el nom, any de naixement, paraules malsonants i similars. Un altre error recurrent és emprar la mateixa per a tots els serveis. Una bona alternativa és utilitzar un gestor de contrasenyes.

El 80% dels espanyols no canvia gairebé mai la contrasenya L’anàlisi d’Acierto.com, d’altra banda, evidencia que els internautes espanyols tampoc són conscients de la importància de canviar aquesta clau regularment, almenys cada sis mesos.

Per desgràcia, només el 20% dels usuaris respecta aquest marge. Aquí hi caben aquells que ho fan cada setmana (un escàs 7%) i els que deixen passar mig any (el 13%). La resta dels enquestats va reconèixer no fer-ho mai (16,7%), gairebé mai (30,7%) o molt de tant en tant (32,4%). Les conseqüències segons les dades del comparador d’assegurances, més de la meitat dels espanyols s’han vist afectats per algun virus informàtic. El gran protagonista és el malware, responsable de la infecció en 1 de cada 5 ocasions. El phishing, curiosament, ocupa l’última posició en aquest rànquing, és el causant de només el 2% dels casos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada