El 88% de les estacions compleixen els objectius de qualitat acústica

El 88% de les estacions de la xarxa de control acústic compleixen els objectius de qualitat fixats en el cadastre sonor el 2015. Així ho ha indicat el director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, amb motiu de la celebració, aquest dimecres, del Dia Internacional de la Sensibilització envers el soroll.

Rossell ha participat en el taller “El soroll que ens envolta” organitzat pel Centre Andorra Sostenible al Col·legi Janer per sensibilitzar els alumnes sobre els impactes negatius del soroll en l’audició i la salut, i ha fet públic el balanç acústic del 2015.

Durant el 2015, el 58% de les estacions van registrar una qualitat excel·lent, un 30% qualitat bona, i l’altre 22% no va complir amb els objectius de qualitat. Això suposa un empitjorament de les dades respecte al 2014, quan no es va registrar cap punt de mesurament amb qualitat acústica dolenta o molt dolenta, i és un resultat influenciat per un augment de l’activitat i la intensitat del trànsit.

De les 69 estacions que formen part de la xarxa de seguiment acústic, 8 estacions influenciades pel trànsit no compleixen els objectius de qualitat. El 75% d’aquests incompliments es classifiquen amb qualitat passable, amb valors molt pròxims als fixats pel cadastre (>3dB(A)). Tot i això, s’han registrat dues estacions amb qualitats molt dolenta i dolenta, les quals representen un 2,8% del total de les estacions.

Rossell ha indicat que durant l’any 2015 s’han dut a terme 2 campanyes de mesurament (temporada alta i temporada baixa) dels nivells de qualitat acústica a totes les parròquies Totes les mesures efectuades són de curta durada, i s’han realitzat en jornada laboral.

En el marc del Dia internacional de la Sensibilització envers el Soroll, aquest dimecres el Centre Andorra Sostenible ha ofert un dels tallers que programa regularment a les escoles per tal d’educar la ciutadania sobre els impactes negatius del soroll en l’audició i la salut. El taller s’ofereix des del 2014 a alumnes de 9 a 16 anys, i també es fan tallers per als més petits “Sr. Soroll i Sr. So”, en els quals el darrer any ja van participar un miler d’alumnes.

A més, el 2015 el CAS va incorporar el semàfor acústic com a recurs educatiu per mesurar i avisar de nivells acústics elevats en espais interiors com el menjador de l’escola o els passadissos, i els alumnes ja n’han pogut veure el funcionament.

Aquestes accions, així com el balanç acústic anual, tenen com a objectiu millorar la qualitat sonora del país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.