El 80% de les 6.186 empreses d’Andorra són del sector serveis

Andorra comptava el 2015 amb 6.186 empreses, una variació del 7,8% respecte a l’any 2014, convertint-se en la variació positiva més rellevant dels darrers tres anys. És la primera vegada que es publica l’estadística estructural de les empreses. Aquestes dades han estat difoses aquest dimecres pel departament d’Estadística del Govern.

Pel que fa a la diversificació sectorial, destaca que més del 80% són empreses del sector serveis i, per tant, es confirma l’especialització econòmica del país principalment en aquest àmbit d’activitat. Del total de 38.098 ocupats enregistrats l’any 2015, amb un augment del 4,7% respecte a l’any anterior, el 82% desenvolupava la seva activitat al sector de serveis, coincidint amb la distribució del nombre d’empreses. En els quatre anys analitzats s’ha enregistrat un increment d’ocupats superior a les 2.700 persones.

Pel que fa al volum de negoci, identificat com l’import total de les vendes, destaca la secció comerç, amb més del 50% dels ingressos totals generats durant el període considerat. Aquest fet s’explica, en part, pel gran volum d’empreses actives que formen part d’aquesta secció en relació al total i ratifica la seva importància en l’economia del Principat. A les economies de l’entorn (Espanya i França), el pes del comerç en relació amb aquesta variable és gairebé quinze punts percentuals menys. A Andorra, destaca el conjunt de les activitats referents a activitats de lloguer, d’ocupació, agències de viatges, seguretat i altres amb el 7,8% del total de volum de negocis, el doble que a les economies veïnes. En canvi, pel que fa al sector industrial, es detecta que ambdues economies veïnes tenen una aportació propera al 30%, més de vint punts en comparació a Andorra.

En relació a la inversió bruta en actius, que es defineix com la diferència entre les compres i les vendes d’immobilitzat material, la secció amb una presència més elevada correspon a les activitats immobiliàries, amb més del 40% de la inversió total realitzada per a cada any considerat. Durant l’any 2015, aquesta secció segueix sent la més destacada, tot i que cal ressaltar el pes creixent del comerç atès que, al llarg dels quatre anys considerats, passa de representar el 7,64% del total al 25,75% al final del període esmentat.

Pel que fa al resultat d’explotació, identificat com la diferència entre els ingressos i les despeses d’explotació, es va situar en 485,1 milions d’euros l’any 2015, una variació positiva del 22% respecte a l’any anterior. Destaca el sector serveis com l’àmbit d’activitat que genera més del 80% del resultat.

El marge d’explotació que es calcula dividint el resultat d’explotació per l’import net de la xifra de negocis, va ser del 0,10 pel conjunt de l’economia a l’any 2015. Des de l’any 2013 aquesta ràtio augmenta sistemàticament, la qual cosa significa que el teixit empresarial és capaç de créixer amb la seva pròpia activitat ordinària davant de possibles variacions en el volum de les vendes. A l’any 2015, destaca la secció activitats immobiliàries, amb un marge d’explotació del 0,48, seguit de les activitats sanitàries i de serveis socials, amb el 0,34.

En relació a les despeses de personal i coincidint amb la distribució del volum de negoci, la secció comerç és la que compta amb unes despeses més elevades, amb gairebé un terç del total, seguit a certa distància de l’hostaleria. No obstant, les despeses de personal del comerç són les que enregistren el valor més baix respecte al total de despeses d’explotació de tots els sectors, amb poc més del 10%. Això s’explica, en part, pel protagonisme del consum de mercaderies i d’altres aprovisionaments que ha d’afrontar la secció de comerç en comparació als altres sectors i aquesta tendència es manté constant durant els quatre anys considerats.

La despesa de personal per assalariat es va situar en els 27.000 euros anuals pel conjunt de les empreses no financeres durant l’any 2015, amb una variació negativa del 7,2% respecte a l’any anterior. Durant els anys considerats, la indústria és el sector amb una despesa de personal per assalariat més elevada. Si es compara amb les economies de l’entorn, la despesa en aquest concepte és gairebé el 15% superior que a l’economia espanyola i el 30% superior que a la francesa.

No obstant això, destaca el sector industrial, amb una despesa de personal per assalariat de 63.865 ceuros que duplica la despesa a Espanya, i l’àmbit de les telecomunicacions amb el 15% superior als països de l’entorn. Finalment, pel que fa a la productivitat per treballador del total de les empreses a l’any 2015, es va situar en 34.839 euros. Destaca la productivitat de la secció activitats immobiliàries, gairebé cinc vegades més elevada que la productivitat mitjana de l’economia no financera. En comparació amb les economies de l’entorn s’observa una productivitat lleugerament per sota de l’economia espanyola i del 50% per sota de la francesa.

Tot i així, si s’avalua la tendència d’aquesta variable es detecta que el ritme de creixement andorrà a l’any 2015 és superior en un punt al d’Espanya i quasi cinc punts percentuals més que al de França. En aquest àmbit, ressalta la productivitat del sector d’activitats immobiliàries, supera en el 6% l’espanyola i en més del 25% la francesa. Pel que fa a la secció telecomunicacions, presenta una productivitat inferior en gairebé el 40% respecte a la francesa però supera en el 20% la productivitat d’aquesta secció a l’economia espanyola.

TOTES LES NOTÍCIES