El 73% de les famílies desconeix com ciberprotegir les seves llars

A  les llars cada vegada hi ha un major nombre de dispositius ‘connectats’ a la xarxa com aparells domòtics, ordinadors, tablets, smartphones, televisions o vídeo consoles, entre d’altres. Això suposa que les famílies poc a poc van quedant més ‘exposades’ a l’acció de possibles ciberdelinqüents, si no protegeixen adequadament els seus entorns.

Davant aquesta situació l’empresa especialitzada S2 Grup ha realitzat una enquesta a través del seu blog Hijosdigitales.es sobre la “ciberseguretat a la llar” de la qual s’ha extret que el 73% de les famílies no aplica cap tipus de mesura de protecció a casa, perquè no saben què poden fer ni com fer-ho.

A més, el 74% de les famílies manté les contrasenyes d’origen del router de casa, el que podria facilitar que pogués ser intervingut per tercers amb intencions malicioses.

“Les contrasenyes que apareixen per defecte en els dispositius són fàcilment accessibles a qualsevol persona i encara més si té coneixements especialitzats en comunicacions o informàtica. Això és com deixar la porta de casa oberta a qualsevol. Igual que això no ho faríem, si volem protegir la nostra privacitat i evitar ser objectiu de ciberdelinqüents, hem de canviar per contrasenyes robustes aquelles que vénen d’origen”, ha afirmat José Rosell, soci-director de S2 Grup.

De l’enquesta es conclou que el 75% també admet mantenir la clau original del wi-fi de casa i, dels que l’han canviat, només el 48% assegura haver utilitzat contrasenyes robustes (aquelles que compten amb més de vuit caràcters i que combinen manyúsculas, minúscules, números i símbols). A més, el 72,4% desconeix quin tipus de protecció implementa el seu sistema sense fil.

Al costat d’això, el 59% dels enquestats ha afirmat que a casa no hi ha cap persona que es responsabilitzi de la “ciberseguretat domèstica”.

“És important tenir en compte que cada vegada es complica la gestió de la ciberseguretat a les llars perquè augmenta el nombre de dispositius connectats a la xarxa. Això fa essencial que s’apliquin mecanismes de ciberprotecció. En un futur proper a cada casa europea es registraran prop de 150 adreces IP, això suposa que la seva complexitat tecnològica serà superior a la de moltes pimes de fa 5 anys”, ha declarat Miguel A. Juan, soci-director de S2 Grup.

Davant d’aquest context, l’equip d’experts d’aquesta companyia ha assenyalat que el futur passa per la creació i instauració d’una nova figura que han anomenat el “CISO a casa”. Es tracta d’una persona que en cada llar es responsabilitzi de vetllar per la ciberseguretat comprovant la configuració dels equips, els sistemes de protecció i rastregi la seva xarxa periòdicament per comprovar que no està sent utilitzada per tercers, entre altres mesures.

ProtegITs
Per augmentar la ciberprotección a les llars, S2 Grup des del seu àmbit de responsabilitat social corporativa ha posat en marxa el programa “ProtectIT” a través del qual cada any formen a més de 1.300 famílies perquè disposin dels recursos necessaris que els permeti estar protegits a l’hora d’utilitzar la xarxa i les Noves Tecnologies.

ProtectIT és un programa dirigit a organitzacions en què es treballa d’una forma innovadora amb tots els seus membres i famílies per aconseguir una cultura eficaç de la seguretat en elles. L’objectiu és incrementar el nivell global de la ciberseguretat i disminuir el risc d’incidents relacionats directament amb un dels components clau en aquesta matèria que són, precisament, les persones. Per a això, entre altres mesures, es presenta als participants situacions impactants però quotidianes, que criden la seva atenció sobre comportaments de risc, les seves conseqüències i la influència que aquests tenen sobre la ciberseguretat.

 
Per Tecnonews / AMIC

TOTES LES NOTÍCIES