El 60 Festival Internacional de Cinema de San Sebastián acull una destacable presència catalana

La 60 edició del Festival Internacional de Cinema de San Sebastián que arrencarà el proper 21 de setembre ja ha anunciat els títols espanyols que participaran en les seves diferents seccions. Destaca en la secció a competició El artista y la modelo de l’internacional Fernando Trueba que ha fet un film en blanc i negre ambientat a la França ocupada. La pel•lícula relata la història entre un vell escultor desencisat, interpretat pel veterà actor francès Jean Rochefort, i una jove refugiada espanyola, interpretada per la catalana Aida Folch. Després del ressò mundial de la pel•lícula d’animació Chico y Rita, el director madrileny compta amb la col•laboració del cèlebre guionista francès Jean-Claude Carrière, que reprèn una idea original de Rafael Azcona. En aquesta pel•lícula de repartiment internacional trobem també la presència de l’actriu italiana Claudia Cardinale, que interpreta el paper de la dona de l’escultor.

El festival donostiarra ha seleccionat una altre film rodat en blanc i negre Blancanieves de Pablo Berger. Es tracta d’un film amb producció catalana amb una estètica hereva del cinema mut en què el director de Torremolinos 73 adapta de forma original el clàssic conte dels germans Grimm a l’imaginari andalús dels anys 20. Així, Blancaneus estarà interpretada per Macarena García, el seu pare torero anirà a càrrec del mexicà Daniel Giménez Cacho mentre que la madrastra del conte serà Maribel Verdú. Per les fotos que circulen per la xarxa sembla que potser no estaríem gaire lluny d’aquelles atmosferes podrides de Joseph Von Sternberg de la mà d’una provocadora i escandalosa Marlene Dietrich a El diablo era mujer.

Javier Rebollo retorna al Festival per tercera vegada amb El muerto y ser feliz després de debutar-hi amb Lo que sé de Lola i guanyar com a millor director en l’edició de l’any 2009 amb La mujer sin piano. En aquesta coproducció internacional es descriu el viatge sense retorn d’un veterà assassí a sou interpretat per José Sacristán que fuig malalt d’un hospital tot travessant Argentina. Aquesta coproducció compta amb participació catalana de la mà de la productora de Lluís Miñarro, Eddie Saeta, així com de TV3, mentre que una part del seu metratge ha estat rodat a Barcelona i rodalies.

La quarta cinta espanyola que competirà per la Conxa d’Or és la coproducció espanyola-italiana-croata a càrrec de l’actor i director italià Sergio Castellitto Venuto al mondo (Volver a nacer). Castellitto torna a treballar amb l’actriu espanyola Penélope Cruz després de l’exitosa No te muevas i la diva espanyola interpreta ara a Gemma, una refugiada dels Balcans, que torna a Sarajevo després de setze anys amb el seu fill per seguir les passes del pare desaparegut en el setge de Sarajevo. De la resta del repartiment internacional cal esmentar la participació de l’actor nord-americà Emile Hirsch que fa de Diego, company fotògraf de Gemma, i també l’actriu i cantant anglesa Jane Birkin. La pel•lícula està basada en una novel•la de Margaret Mazzantini i té la data d’estrena prevista pel 18 de gener de 2013.

Fora de competició es podrà veure la coproducció internacional del barceloní José Antonio Bayona que després d’El orfanato sembla haver conquerit el cel en la seva segona pel•lícula The impossible-Lo impossible rodant amb primeres espases mundials com Naomi Watts o Ewan McGregor. La pel•lícula explica la història de supervivència d’un matrimoni i els seus tres fills després de patir un tsunami a les tranquil•les costes de Tailàndia l’endemà de Nadal. A ningú se li escapa que es tracta d’uns fets inspirats en la pura realitat i sembla que Bayona abandona el fantàstic i els fantasmes per abraçar el cinema espectacular de catàstrofes travessat pel melodrama. D’altra banda, el català Eduard Cortés repeteix en el cinema d’intriga, després de la recent The Pelayos sobre una família que s’enriqueix fent caure la banca en diferents casinos, en una incursió en el terreny dels robatoris i l’acció a ¡Atraco!. Aquest nou film té ara ambientació d’època per recrear l’episodi històric de l’atracament de les joies empenyorades d’Eva Perón per cobrir les despeses del seu exili en una visita espanyola els anys 50. En el repartiment d’aquesta comèdia esbojarrada hi figuren Guillermo Francella, Nicolás Cabré, Amaia Salamanca o Oscar Jaenada.

En la secció Zabaltegi del festival dedicada als nous realitzadors David Valero presentarà el seu documental Los increïbles, amb una porció de producció catalana a càrrec de Salto de Eje; Miguel Ángel Domínguez mostrarà la seva segona pel•lícula rodada a Sibèria i Kazakhstan Chaika; i el director Marçal Forés, sorgit de la factoria de la talentosa ESCAC, farà el seu debut en el terreny del llargmetratge amb Animals. Es tracta d’una nova proposta nascuda de la pròpia productora de l’escola Escándalo Films rodada en català i anglès i que parla de les ferides de l’amor adolescent.

D’altra banda, el certamen basc ja va avançar que la seva pel•lícula inaugural seria Fraude de l’escriptor i director Nicholas Jarecki. Aquest film ambientat en el món de les altes finances que combina família, infidelitats i corrupció està protagonitzat per un matrimoni aparentment perfecte a qui donen vida Richard Gere i Susan Sarandon. La cerimònia d’inauguració comptarà amb la visita conjunta d’aquests dos astres i es dona el cas que ambdós retornen a Donosti després d’haver acudit per separat en anteriors ocasions per recollir sengles premis honorífics del festival.

Per Joan Millaret Valls / ACPG

Foto: Blancanieves

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.