El 56,8% de les empreses declaren tenir impagats que no esperen cobrar

El 56,8% de les empreses declaren tenir impagats que no esperen poder cobrar, segons s’extreu dels resultats de les enquestes de conjuntura econòmica de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis. Aquesta xifra de morositat és encara més evident en els sectors de la indústria, amb un 75% i de la construcció, amb un 80%. En aquest sentit, des de la Cambra se celebra la proposició de llei contra la morositat que ha entrat el grup demòcrata a tràmit parlamentari, però tal com ha explicat el president de la Cambra, Marc Pantebre, considera que és necessari que vagi acompanyada de l’obligació dels batlles de dictar sentència en menys de tres mesos, i de dotar la Justícia de més mitjans per accelerar les execucions judicials. Dels resultats de les enquestes del segon semestre de l’any 2012 encara s’observa una situació global negativa de les empreses, que evidencien un empitjorament, tot i que més moderat que en els semestres anteriors.

El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Marc Pantebre, ha presentat, aquest dilluns, els resultats de les enquestes de conjuntura econòmica del darrer semestre del 2012, que s’han elaborat amb la resposta de 402 empreses, és a dir, més del 30% de les empreses.

En aquesta ocasió, a més de les preguntes habituals per conèixer la percepció dels empresaris dels sectors de la construcció, indústria, hosteleria i comerç al detall, també s’ha demanat informació sobre l’accés al finançament dels empresaris i els problemes de morositat.

Així, la Cambra ha constatat que la morositat és un problema freqüent per a les empreses del país, ja que el 56,8% dels empresaris assenyalen que tenen impagats que no confien cobrar. Concretament, els sectors de la construcció, amb un 78%, i el de la indústria, amb un 74,6% són els més afectats per la morositat, mentre que el 48,9% de les empreses de comerç al detall tenen impagats, i el 54,5% del sector hoteler també. Això es veu agreujat pels terminis de cobrament de les empreses, que en general està entre menys de 30 dies i entre 30 i 60 dies. Al sector de la construcció, però, afecta especialment, perquè el 14,3% declaren trigar més de 120 dies en cobrar.

Aquest problema de morositat ja havia estat denunciat per la Cambra anteriorment, i també molt reivindicat per l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda). El president de la CCIS, Marc Pantebre, ha reconegut que la proposició de llei presentada pel grup demòcrata contra la morositat, que fixa un termini de 60 dies, prorrogable a 90 per fer els pagaments, i determina els interessos que s’hauran de pagar si s’endarrereix, donarà seguretat jurídica en aquest àmbit. Ha reclamat, però, que cal que vagi acompanyada d’una agilització dels tràmits judicials, i de l’obligatorietat dels batlles i magistrats superiors de dictar sentència en un termini màxim de tres mesos. A més, assenyala, que s’hauria de dotar l’Administració de la Justícia de mecanismes més àgils per fer executar les sentències, ja que sinó el resultat de la llei no serà el desitjat.

D’altra banda, els empresaris assenyalen el finançament com un problema per als seus negocis. Tot i així, dels resultats de les enquestes se n’extreu que el 2,85% de les empreses van demanar un crèdit el darrer semestre del 2012, i d’aquestes, a tres de cada quatre se’ls va concedir. Això es considera positiu des de la Cambra, però Pantebre destaca que els empresaris han assenyalat que els crèdits se’ls han concedit amb pitjors condicions econòmiques, amb més exigències i sovint per quantitats inferiors a les que demanaven.

 

Balanç 2012

Dels resultats de les enquestes també se n’extreu que la situació econòmica del 2012 encara registra una caiguda important, que se suma a la recessió constant dels darrers sis anys.

En l’últim semestre del 2012, la davallada ha estat una mica menys accentuada que en els darrers períodes, però això no vol dir que hi hagi hagut una millora. Concretament el sector de la construcció continua sent el que més ha patit, però els altres tampoc no milloren. De fet, el comerç al detall assenyala que la seva facturació s’ha reduït en un 12%, mentre que els hotelers indiquen que han perdut un 9% de facturació.

La debilitat de la demanda, les dificultats de finançament i l’augment de la competència continuen sent els factors que més assenyalen els empresaris com a dificultats per incrementar el seu volum de negoci.

El president de la Cambra, Marc Pantebre, ha volgut assenyalar algun aspecte positiu i ha dit que els primers indicadors del 2013 fan pensar que pugui ser ‘menys pitjor que el 2012’, tot i que les perspectives continuen sent dolentes.

TOTES LES NOTÍCIES