El 49è Festival de Sitges obre les comportes del terror

inside

“Inside” de Miguel Ángel Vivas serà l’encarregada d’obrir les comportes del terror del 47 Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya Sitges’2016 aquest divendres dia 7 d’octubre de 2016. Amb un guió de Jaume Balagueró i Manu Díez, el director sevillà du a terme un remake del desmesurat i extrem film que va deixar en estat de xoc el festival de Sitges l’any 2007, “À l’interieur” d’Alexandre Bustillo i Julien Maury. La trama està centrada en una noia embarassada sola a casa que, mentre espera el naixement del seu fill, es visitada per una dona amb intencions inimaginables.

Vast continent fantàstic

En una extensíssima i heterogènia Secció Oficial Fantàstic trobem la habitual i concorreguda delegació asiàtica. Subratllem el concurs del japonès Kiyoshi Kurosawa, responsable de clàssics moderns del cinema fantasmàtic com “Cure” (1997) i “Pulse” (2001), que ara festeja el thriller policíac de por amb “Creepy” de la mà d’un policia expulsat del cos embolicat de nou en una investigació personal; repeteix el reincident japonès Takashi Miike amb una nova proposta excessiva i delirant “Terraformars” en un format de ciència-ficció espacial ambientada en la superfície marciana colonitzada pels humans que s’han d’enfrontar a una molesta plaga d’insectes.

Mentre que de Corea del Sud, una de les primers potències exportadores de cinema, arriba el vell conegut Park Chan-wook amb un film estilitzat i elegant ambientat als anys 30, “Handmaiden”, amb una intriga que barreja història, erotisme i thriller i que va competir en el Festival de Cannes; mentre que el compatriota Na Hong-Jin, director de potents thrillers com ‘The chaser”(2008) y ‘The yellow sea” (2011), ara es capfica de nou en el món del crim, a través d’una investigació policial amb marcat accent sobrenatural a “El extraño/The Wailing”, de retorn de sacsejar les platees de Cannes.

Entre els seleccionats trobem el reputat guionista i cineasta nord-americà Paul Schrader que competeix amb “Dog Eat Dog”, a partir d’una novel·la criminal d’Edward Bunker, per explicar les vicissituds de tres ex-convictes embolicats en un segrest a la carta, i que compta amb el protagonisme estel·lar dels pesos pesants Nicolas Cage i William Dafoe. Creiem que poca cosa ens pot deparar la represa de l’exitosa marca “El proyecto de la bruja de Blair” de nou amb un grup de joves extraviats en un bosc diabòlic i embruixat a “Blair Witch” d’Adam Wingard. I si que convé no perdre’s l’arrauxada aposta de l’enfant terrible del cinema danès Nicolas Winding Refn que intentarà reivindicar-se, després de les immerescudes garrotades rebudes al Festival de Cannes, amb un film ambientat en el glamurós i competitiu món de la moda, “The Neon Demon”, i amb Elle Fanning com a nina trencada.

Perles a banda

En l’ampli ventall de propostes de tot tipus que ofereix el certamen català sobresurt una secció paral·lela i complementària a la Secció Oficial Fantàstic, les Sessions Especials Fantàstic, encara que fora de competició. Entre les propostes suggeridores i esperades cal assenyalar el thriller futurista “Midnight Special” del nord-americà Jeff Nichols, qui ja ens va sorprendre amb “Take Shelter”, i repetint de nou amb el seu actor fetitxe, Michael Shannon. El mateix actor, icona del cinema indie, serà el protagonista de l’eco-thriller del mestre Warner Herzog, “Salt and Fire”, ambientat a Colòmbia i posant de nou en joc l’adaptació i xoc dels personatges en un entorn natural hostil.

De ben segur que no deixarà indiferent a ningú la darrera proposta del nord-mericà Terrence Malick que s’estrena amb el seu primer documental, “Voyage of Time”, un treball carregat del transcendentalisme, constant del seu darrer cinema tal com va demostrar a “L’arbre de la vida”, i que ara ens arriba bressolat per la veu narradora de Cate Blanchett. El rugent i polsós thriller gaudit de gust a Cannes “Hell or High Water/Comanchera” de David McKenzie és garantia assegurada d’una intensa sessió de cinema gràcies a dos germans atracadors i un xèrif que no està per romanços, encarnat per Jeff Bridges, més una banda sonora de luxe a càrrec de Nick Cave i Warren Ellis.

Catifa vermella

Entre les celebritats associades al cinema fantàstic i de terror que enguany trepitjaran la catifa vermella del festival català cal esmentar el veterà actor nòrdic Max Von Sydow i l’actor nord-americà Christopher Walken, ambdós reconeguts amb sengles Premis Honorífics a una llarga i prolífica carrera cinematogràfica. Entre els guardonats amb el Premi Màquina del Temps destaquem el cineasta Paul Schrader i els actors Dolph Lundgren o Bruce Campbell, també cineasta, i l’actriu Barbara Crampton. A part dels guardonats cal tenir present que el festival de Sitges acollirà també una ininterrompuda desfilada d’equips tècnics i artístics corresponent a importants films seleccionats en les seves diferents seccions.

Producció catalana transversal

El cinema de producció catalana ocuparà un lloc important en la programació del certamen sitgetà, gràcies a l‘empenta i el recolzament que el festival atorga al cinema sorgit de Catalunya i amb una certa continuïtat des de fa uns anys. La presència de cinema català arriba enguany a la fita de deu títols, amb films tan destacats com el thriller d’ambientació rural sobre el problemàtic retorn d’un adolescent al seu poble pirinenc (Àlex Monner) a “La propera pell” d’Isaki Lacuesta i Isa Campo, que podrem veure en la Secció Noves Visions Especials

Altres propostes a esmentar serien, a part del propi film inaugural “Inside”, films com l’especulació futurista sobre la vida ressuscitada d’un noi malalt després d’un llarg període en congelació a “Proyecto Lázaro” de Mateo Gil. O també el dens psicothriller “Pet” del barceloní Carles Torrens, que ha rodat amb producció internacional i en anglès, sobre dos joves que no es coneixen però que mantenen moltes semblances, ambdós films a concurs en la Secció Oficial Fantàstic.

Una proposta suggeridora és “El cor del pi negre” de Jaume Pujades en què el jove cineasta ret un personal i artístic homenatge a un clàssic del cinema com “Vida en sombras” del sabadellenc Llorenç Llobet-Gràcia. Sense oblidar la coproducció “Mine” del tàndem format per Fabio Resinaro i Fabio Guaglione, que debuten en el llargmetratge després de diversos curts i videoclips, per explicar la història de supervivència d’un soldat perdut en el desert, que es podrà veure en les Sessions Especials Fantàstic.

Febrada treckie

Sitges 2016 retrà homenatge enguany als 50 anys de la saga “Star Treck”, d’altra banda efemèride que serveix d’inspiració al cartell de la present edició. La celebració comptarà amb l’entrega del Premi Màquina del Temps a Walter Koening, actor que interpretava al personatge de Chekov. La febrada “Star Treck” tindrà continuïtat amb xerrades, projeccions, exposicions i una desfilada per la vila de Sitges, l’Star Treck Walk, el 12 d’octubre.

TOTES LES NOTÍCIES