brunaEl Departament d’Agricultura, amb la col·laboració de l’Associació de Pagesos i Ramaders, ha organitzat aquest dijous el 3r Concurs Nacional de Mascles de la Raça Bruna d’Andorra. L’acte, que ha tingut lloc al Parc Central d’Andorra la Vella, ha premiat els millors exemplars i ha finalitzat amb una subhasta dels tres vedells de la raça bruna d’Andorra escollits d’acord amb el programa de selecció genètica de l’espècie.

El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha recordat la importància de la selecció genètica per continuar millorant l’espècie, així com el bon funcionament de la comercialització de la carn d’Andorra després que recentment s’aconseguís el reconeixement de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Alcobé també ha explicat que el sector ramader es troba en una bona situació, després de l’esforç fet durant anys per assolir la IGP.

El jurat del concurs de mascles de la raça bruna ha atorgat el primer premi de la categoria anolls a l’exemplar AD5424, de Casa Bonetó, mentre que l’anoll Hortal, de Casa Maestre, ha resultat segon, i en tercera posició s’ha premiat l’anoll AD5499, de la Borda Mateu.

En la categoria de braus, el primer premi ha estat per Dumbo, de la Borda any de la Part, mentre que el brau Carroi, de Casa Teixidor, ha estat segon, i el jurat també ha premiat l’exemplar de Casa Saboyano amb el nom d’Escobet.

Aquest és el tercer any que es realitza aquesta fira de mascles de la raça Bruna d’Andorra que tradicionalment s’havia celebrat conjuntament amb la Fira Concurs de Bestiar cada 27 d’octubre. Per tal d’impulsar el programa de selecció genètica de la raça Bruna d’Andorra, la selecció dels mascles és un dels punts més importants a tenir en compte.

El fet de realitzar una fira només de mascles ofereix als ramaders la possibilitat de competir entre ells per trobar els millors mascles de cada categoria i així veure els progressos de la selecció realitzada durant els últims anys. En aquesta època de l’any aquests animals es troben en les millors condicions i són més visibles les seves característiques morfològiques

El Jurat d’aquest fira, a més de qualificar els animals, ha exercit una tasca didàctica explicant els motius en què es basa la puntuació atorgada en cada secció. La Fira es realitzarà conjuntament amb la Subhasta de Vedells que provenen del Centre de Selecció Genètica de Villeneuve de Paréage.

Els vedells subhastats han estat seleccionats d’acord amb el programa de selecció genètica de l’espècie bovina de la raça bruna d’Andorra. Des del 4 d’octubre del 2014 fins el dia d’avui, 5 vedells de diferents ramaders del país han romàs al Centre Gascon de Villeneuve de Paréage, en virtut del conveni de col·laboració entre aquesta entitat i el departament d’Agricultura del Govern d’Andorra.

En aquest Centre han estat sotmesos a un estudi morfològic i a un seguiment de les seves capacitats de desenvolupament muscular, esquelètic i de les aptituds funcionals d’acord amb el Reglament que fixa l’estàndard, la qualificació i la inscripció d’animals bovins al Llibre genealògic de la raça Bruna d’Andorra.

L’estudi ha conclòs que 3 animals, d’acord amb els barems establerts, han estat qualificats com a “reconeguts” o “confirmats” al Llibre genealògic de la raça, i per tant, capacitats com a braus sementals i recomanats per ser utilitzats com a reproductors preferents dins el programa de selecció genètica de la raça.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada