El 30è aniversari de l’Esbart, protagonista del ball del Contrapàs, que assoleix més participació que mai

El moment més solemne i tradicional de la Festa Major d’Andorra la Vella, ball del Contrapàs, s’ha celebrat aquest diumenge al migdia a la plaça del Poble, amb més participació que mai, aplegant més d’un centenar de balladors. Enguany l’acte ha estat dedicat al 30è aniversari de l’Esbart Dansaire, ja que aquest diumenge fa precisament tres dècades que va ballar per primer cop en aquest indret, en l’acte de la inauguració de la plaça del Poble i de la Casa Comuna, l’any 1982. Per aquest motiu, abans del ball, els esbarts convidats de Barakaldo i Sant Pol de Mar, i els gegants i nans de la Gresca Gegantera, han ballat en honor a l’Esbart, i la cònsol major, Rosa Ferrer, ha fet un discurs per elogiar l’entusiasme i el rigor del grup de balladors, i animant-los a ‘continuar alimentant el nostre patrimoni’. Durant l’acte, també s’ha presentat una auca, a càrrec de Gerard Avilés i Núria Moreno, que s’ha elaborat amb motiu del 30è aniversari de l’Esbart.

El ball del Contrapàs de la Festa Major d’Andorra la Vella ha tingut enguany un format especial, per posar fi als actes de commemoració dels 30 anys de l’Esbart Dansaire. El grup va formar-se l’octubre del 1981, i aquest diumenge es commemora la primera vegada que va actuar a la plaça del Poble, per la Festa Major del 1982, precisament amb motiu de la inauguració de la plaça i de la Casa Comuna. Els actes d’aquest diumenge culminen tot un any de celebracions, i el punt final el posarà l’espectacle Escenes que es presenta aquest diumenge a la nit.

Una de les directores de l’Esbart, Maria Àngels Velando, ha explicat a l’ANA que amb motiu de l’aniversari també s’ha elaborat una auca que explica la història de l’Esbart, com es va crear, els viatges que han fet per Europa, i les onze danses que s’han creat al llarg dels anys, a partir d’una tradició, d’un costum o d’una cançó d’Andorra. De fet, Velando assegura que això ha permès que, si bé fins ara només es tenia el Contrapàs, ‘ara la parròquia ja té onze danses més que poden formar part del folklore andorrà’.

De la seva banda, la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha agraït l’entusiasme i el rigor de ha demostrat l’Esbart al llarg de la seva història, el fet que portin el nom de la parròquia arreu del món, i la seva tasca per preservar el patrimoni cultural. Ferrer ha destacat que l’acte que més l’emociona és el ball del Contrapàs, perquè l’Esbart convida a tots els ciutadans a ballar-lo, com un ‘símbol d’identitat i d’unió del poble’. Enguany, la plaça s’ha fet petita per encabir les set rotllanes que s’hi han format amb més de 100 balladors de totes les edats i condicions.

Prèviament al ball, els grups folklòrics convidats, de Barakaldo i de Sant Pol de Mar, han dedicat un ball a l’Esbart, així com els gegants i els nans de la Gresca Gegantera, que a més, els han fet ofrena del ram de la geganta.

D’altra banda, Rosa Ferrer ha fet un primer balanç positiu del desenvolupament de la Festa Major d’enguany, destacant l’alta participació i animació a tots els actes, malgrat que dissabte a la nit la pluja fes acte de presència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.